Voorgeschiedenis.

Eind jaren 70 van de twintigste eeuw waren er in België uitsluitend door de overheid gecontroleerde radiostations te beluisteren. De wet bood geen ruimte voor onafhankelijke lokale radiostations ondanks het feit dat in meerdere Europese landen dit soort radiostations met steeds meer succes actief waren. Maar omdat het radiobloed nu eenmaal kruipt waar het niet gaan kan, kwamen er toch illegale radiostations in de lucht. Begin jaren 80 ging deze ontwikkeling zo snel dat de overheid achter de feiten aan begon te lopen. Trad men in eerste instantie nog wel op tegen deze “ vrije radio's ” na enige tijd was het zo dat er alleen nog bij het veroorzaken van storing apparatuur in beslag werd genomen. Het gevolg hiervan was dat de radiostations uit het niets de lucht in schoten. De luisteraars die tientallen jaren uitsluitend waren aangewezen op door de staat beheerde radiostations, een aantal zeezenders buiten beschouwing gelaten, kozen massaal de kant van de “ vrije radio's ”.


Ondanks het feit dat de kwaliteit van de programma's en het signaal van de zenders in de meeste gevallen nu niet echt als professioneel bestempeld kon, worden was de populariteit er niet minder om. Men hoorde radio die “ verderop in de straat werd gemaakt ” en heel vaak was er ook nog wel een stem van een bekende te beluisteren. Kortom, de luisteraars stemden massaal af op de vrije radio's. Op het werk, het schoolplein en tijdens familiebijeenkomsten waren de laatste ontwikkelingen bij de favoriete vrije radio vaak een vast gespreksonderwerp. In deze uiterst woelige periode, nog niet gehinderd door een wetgeving, gebeurde er van alles in de ether. In de praktijk kwam het erop neer dat in principe bijna iedereen die ooit al eens iets met radio wilde doen dit nu ook echt kon gaan doen. Het kwam vaak voor dat er onenigheid was bij Radio A waarna de helft van de medewerkers kwaad weg ging en een paar dagen later, twee straten verderop, met een eigen radiostation Radio B begon. Dat was eigenlijk ook de manier waarop Radio Kompas ooit is ontstaan.


In deze geschiedenis van Radio Kompas proberen wij een zo compleet mogelijk beeld te geven van wat er allemaal gebeurde voor en vooral achter de schermen van wat ooit bekend was als “ het muzikaal kloppend hart van West -Vlaanderen ”. Radio Kompas groeide in zeer korte tijd uit tot het best beluisterde radiostation van Oostende, de Middenkust en het hinterland. De initiatiefnemers, de medewerkers; ze werden allemaal overrompeld door het succes : tientallen brieven per dag, honderden bezoekers bij de drive in shows, tienduizenden luisteraars en op de Nacht van Kompas meer dan drieduizend enthousiaste fans. Wij waren met stomheid geslagen. Nu we zoveel jaar later terugkijken op deze tijd, is het natuurlijk erg makkelijk te zeggen dat Radio Kompas er destijds veel meer uit had kunnen halen, en dat het radiostation nu nog altijd een vaste waarde had kunnen zijn in West Vlaanderen. Het ontbreken van een goede organisatie, met de juiste mensen op de juiste plaatsen, heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Radio Kompas na een enorm succesvolle periode die bijna 2 jaar duurde, vrij snel inzakte. Maar waar het hier vooral om gaat op deze officiële Radio Kompas website is, dat er gedurende die twee jaar radio werd gemaakt in een unieke sfeer, onder zeer bijzondere omstandigheden die eenmalig waren en nooit meer terug kunnen komen. Het was een tijd waarin een relatief klein aantal medewerkers met enorme inzet er voor zorgde dat de uitzendingen dag en nacht doorgingen, onder, zeker in de beginfase bijna onmogelijke omstandigheden. Dit is een terugblik op Radio Kompas 101.7, en iedereen die daar op welke manier dan ook een bijdrage aan heeft geleverd kijkt er nog altijd met trots op terug. Als dat duidelijk naar voren komt op deze website is die geslaagd in haar opzet.


Het station is na de eerste twee succesvolle jaren nog tot eind 1989 in de lucht geweest, eerst een korte tijd op 106.4 en daarna op 105.8 Mhz. In 1991 was er zelfs een nieuwe start. Helaas was het liedje voor Radio Kompas nog slechts van korte duur. Toch gebeurde er na die eerste jaren nog heel wat. Ook hiervan zul je zaken terugvinden. Maar laten we bij het begin beginnen.

1980-1981.

Op 30 november 1980 was in Oostende het geluid te horen van de eerste vrije radio: Radio Noordzee. De eerste stem die hier beluisterd kon worden was die van Mark Terrenga, Marc Terrenga een naam die we later bij Radio Kompas zullen tegen komen.


Op 1 januari 1981 start Radio Carina in Gistel met onder meer Noel Cordier,Noel Cordier hij zou later net zoals Mark aan de basis staan van Radio Kompas.De maanden hierna starten steeds meer vrije radio's in de omgeving van Oostende hun uitzendingen met wisselend resultaat door slechte ontvangst, storingen of inbeslagname door de overheid. Bij Radio Noordzee zijn in de eerste maanden ook 2 stemmen te beluisteren die bij Radio Kompas bekende namen zullen worden: Mike West en Frans van der Smissen Frans Van Der Smissen
Omdat er wat problemen ontstaan stoppen op 4 april Mark, Mike en Frans met het maken van programma's voor Radio Noordzee.
Ondertussen ontstaat het idee om een op de toeristen gericht radiostation te beginnen voor de Middenkust.Mike West

Op 13 april 1981 komen Mark Terrenga, Steve Delmare, Filip de Groot en Bert Ree Bert Ree  samen om het plan meer gestalte te geven.
Filip de Groot komt met de naam Radio Kompas.
Mike West, inmiddels ook behorend tot de initiatiefnemers, koopt een zender en de eerste testuitzending vindt plaats op 24 april 1981. De 7e verdieping van een appartement dichtbij het stadhuis van Oostende werd hiervoor gebruikt . Testzender

Ook op 1 mei werd proef gedraaid met een vermogen van 1 watt, waardoor de ontvangst zwak was.
In het weekend van 15 mei 1981 is er opnieuw een test - uitzending, nu echter vanuit Mariakerke-Oostende. Proefuitzending


Op zaterdagmiddag 16 mei 1981 is er een test-uitzending die ook te beluisteren is in Koekelare waar Mark en Noël contact hebben gezocht met Walter Decru . ProefuitzendingHij is dan samen met Jaques Pollet eigenaar van de grote elektro winkel ELKO. Walter heeft in het midden van de jaren 70 geadverteerd op de zeezender Radio Mi Amigo als “ de elektroreus van West Vlaanderen ”. Als kind al was hij zeer geïnteresseerd in radio en het plan om een radiostation op te starten spreekt hem dan ook erg aan. Walter Decru (ELKO) Op die 16e mei zegt Walter ja tegen de plannen van de initiatiefnemers. Er moet een VZW worden opgericht en men neemt het besluit dat Mark Terrenga, Noël Cordier, Mike West en Rudy Defraye officieel worden ingeschreven als leden van de beheerraad. Walter Decru zit op dat moment, net zoals tientallen andere adverteerders op Mi Amigo, Mi Amigo  nog in een gerechtelijk onderzoek dat duidelijk moet maken in hoeverre hij strafbaar was toen hij adverteerde op de illegale zeezender.
Daarom besluit men dat hij nog niet in de beheerraad komt. Dat komt dan nog wel als het onderzoek is afgerond. Op deze manier wil men de VZW Kompas niet in moeilijkheden brengen. Rudy Defraye is het vierde beheerraadslid, hij is verre familie van Walter, en zal een zeer belangrijke rol gaan spelen in de geschiedenis van Radio Kompas.
Als de zender van start gaat, groeit het huis van Walter Decru en zijn vrouw Ann LyckeAnn DECRU  uit tot een vaste, dag en nacht geopende gastvrije opvangplaats voor alle medewerkers.

Voordat de echte uitzendingen van start kunnen gaan, moet er nog veel werk worden verzet.
In diverse dag- en weekbladen en in heel wat radiomagazines zoals RadioVisie en de Radio-Infoon kondigt men de komst van de toeristische kustradio in mei 1981 aan. KOMPAS Aankondiging
Geïnteresseerden worden opgeroepen te reageren.
Er komen heel wat reacties en een aantal van hen zal later uitgroeien tot “ een bekende radiostem ”.
Willy Leecoo, Ricky John, Willy van Praet, Maarten Broekman, Jo de Prins, Steve Delmare, Frans van der Smissen, Filip de Groot en John Davis zijn de eerste medewerkers die programma's willen presenteren. Paul MeuldijkEen aantal van hen verdwijnt al weer vrij snel; soms nog voor dat de eerste officiële uitzendingen plaats hebben gevonden.

Daarnaast komen er reacties uit Nederland. Paul Meuldijk , Tom de Bree , Joop Berger , Ron van Dijk en Hugo Meulenbroek sturen een cassette op en worden aangenomen.
Tom De BreeHet gaat hier om een aantal presentatoren die in Nederland al bezig zijn geweest met vrije radio maar door de strenge wet en het harde optreden van de overheid besluiten ze, na een aantal inbeslagnames en forse geldboetes voor illegaal uitzenden, uit te wijken naar België waar de situatie blijkbaar een stuk eenvoudiger is. Joop Berger
Op een ware zondag in juni komen Paul, Joop, Hugo en Tom naar Oostende waar ze worden ontvangen voor het station door Noël Cordier.
Die neemt ze mee naar het restaurant bij de luchthaven van Oostende waar op het zonovergoten terras kennis wordt gemaakt met Mark Terrenga, Walter en Ann Decru en Maarten Broekman.Hugo Meulenbroek
De Nederlandse deejays gaan zeer enthousiast naar huis, de plannen klinken goed en ze zijn vol goede moed om mee te gaan werken aan Radio Kompas.
De bedoeling is dat er zoveel mogelijk uren live worden gepresenteerd en dat er ook een aantal programma's op cassette worden aangeleverd vanuit Nederland.

Aangestoken door de enthousiaste verhalen van Paul. Joop. Hugo en Tom komen ook Koos Kabbelbeek Koos Kabbelbeek  en Johan Blankenstein Johan Blankenstein  het dj-team van Kompas versterken.
Naast presentatoren zoekt men ook medewerkers die in moeten staan voor de continuiteit van het radiostation. Er was in die tijd nog geen sprake van computersystemen dus moest er s'nachts non stop muziek worden gedraaid en overdag cassettes worden gestart.
Dit studiopersoneel zal de ruggengraat van Radio Kompas gaan vormen. De inzet van deze groep medewerkers is enorm groot en zij houden het radiostation letterlijk en figuurlijk dag en nacht in de lucht.


Begin juni 1981 wordt besloten om uit te gaan zenden net buiten Oostende, dit om eventuele storingen die er zouden kunnen zijn in het stadscentrum te vermijden. Gezocht wordt naar een boerderijtje om een studio in te bouwen.
Mark Terrenga, Noël Cordier, Steve Delmare en Bert Ree gaan op zoek. Te huur staande woningen te Leffinge, Gistel, Zandvoorde, Westkerke en Oudenburg worden bezocht, maar deze blijken allemaal niet geschikt.
Uiteindelijk, omdat er nog geen locatie is gevonden, wordt midden juni op aanwijzing van Walter Decru een vervallen hoeve gevonden te Zande Studio Zande . In slechts 10 dagen tijd slagen enthousiaste medewerkers erin om de elektriciteit aan te sluiten, enkele verbouwingen uit te voeren, de muren te behangen en een studio in elkaar te timmeren.
De inzet van Ronny Saelens, Ronny Saelens destijds in dienst als technicus bij de Elko mag niet onvermeld blijven. Het komt, als de uitzendingen eenmaal zijn begonnen, nogal eens voor dat hij, op de meest onmogelijke tijden, de zolder van de bouwvallige studio op moet klimmen om aan de zender te werken.


Eind juni 1981 kraakt bij het opzetten van de uitschuifbare antenne een gedeelte af. Het gevolg hiervan is een mast van slechts 12 meter hoog en bij de testuitzendingen een veel te zwakke ontvangst aan de kust.
Hoewel er het nodige is gedaan aan het studiogebouw blijft het een bouwvallig geheel.
Het ontbreken van stromend water is een probleem en de ligging is ook niet echt ideaal.


Een niet te vergeten onderdeel van de studio te Zande was de ruim 250 meter lange toegangsweg. toegangsweg Zande  In droge tijden een goed te berijden stukje onverharde weg. Na een regenbui veranderde dit in een lange modderige poel. Medewerkers op de fiets kwamen dan altijd onder de modder de studio binnen, en douchen was een daar nog niet gekende luxe.
Ook met de auto naar de studio rijden was na een regenbui geen eenvoudige opgave. Vanaf het begin van het weggetje met vol gas tot aan de studio rijden en daar sterk remmen en een bocht naar links. Als je de pech had om onderweg te moeten bijsturen of te remmen was het gevolg een auto die volledig vast zat, en duwen was geen favoriete bezigheid van de andere aanwezigen.


Uiteindelijk wordt op 2 juli om 8 uur 's avonds gestart met de uitzendingen met non-stop muziek. Op 3 juli 1981 vindt vanuit de studio te Zande ‘s middags om 12 uur de officiële start plaats op 101,7 FM.
Als tune voor het nieuwe station wordt gekozen voor Equinox van Jean Michel Jarre. Equinoxe Hierna is de tune te beluisteren. (Beluister)
De Radio Kompas jingles zijn gemaakt door Joop Berger.
Ieder uur wordt de signaalschijf gedraaid, een plaat die door de medewerkers is gekozen als kanshebber voor de Kompas Super 30.


In deze woelige radioperiode is iedere nieuwkomer een concurrent voor de al bestaande radiostations en zo worden op 5 juli de electriciteitskabels kapot gesneden. Kabels Zande
Om herhaling hiervan te voorkomen, besluiten een aantal medewerkers om bij toerbeurt 's nachts een wacht te houden. Voor een enkeling betekent deze wacht het in bed gaan liggen met de mededeling aan het studiopersoneel om hem te wekken bij onraad!


De studio in Zande is allesbehalve comfortabel maar iedereen is enthousiast en zodoende biedt het toch voldoende mogelijkheden om Kompas tot een populaire radiozender uit te bouwen voor West-Vlaanderen. De dj's en studiopersoneel blijven vaak na hun uitzendingen nog in de studio om met elkaar te kletsen en om de bezoekers te verwelkomen.
De programmering wordt bijna dagelijks aangepast, maar vaste elementen met een groot luisterpubliek zijn al sinds het begin aanwezig. De Nachtparade, het verzoekplatenprogramma Zo maar een plaat en de Super 30 scoren erg goed. Op zondagavond is er de Nonstop uitvoering van de Super 30 en dat wordt door Willem de Zwijger Willem De Zwijger  uiterst vakkundig aan elkaar gedraaid.
Het programmaschema ziet er na een aantal weken zo uit (zie bijhorende foto rechts) Programmaschema

Nadat men was gestart met een veel te lage antennemast, komt er tegen de herstart op 26 juli 1981 een nieuwe mast met een hoogte van 27 meter. De mast heeft de bouw van een slagboom zodat hij kan klappen en men op de grond aan de 4 dipolen kan werken die boven in de mast worden gemonteerd. Nieuwe mast Zande  Probleem is wel dat de mast dan net boven de grond van de buurman hangt en deze boer is om onduidelijke reden niet zo blij met Radio Kompas. Het plaatsen van de 4 dipolen moet dan ook snel gebeuren want als de boer ziet dat men op zijn land staat komt hij, rijdend op zijn tractor, woedend naar de studio om iedereen van zijn grond af te sturen.
De nieuwe mast en de 4 dipolen zorgen voor een forse verbetering van de ontvangst en Radio Kompas is dan langs de kust goed te beluisteren van Blankenberge tot Koksijde en gaat ver het binnenland in richting Brugge en Roeselare.
De inkomsten komen uit de mededelingen voor allerlei evenementen die ieder uur worden gedraaid. Deze Kompas Info blokken vertellen de luisteraars waar er Worstenkaartingen en Schieten op de Liggende of Staande Wip zijn.


Het aantal luisteraars groeit met de dag en het verzoekplatenprogramma "Zo maar een plaat" zit iedere avond vol met verzoekjes die afkomstig zijn uit een groot deel van West-Vlaanderen. Aangetrokken door het succes van het station komen er ook veel vrijwilligers naar de studio om zich aan te melden als nieuwe medewerker.
Kloeke Boetn Kloeke Boetn  is de man die de dienstlijsten opstelt voor het studiopersoneel.
Overdag worden er 2 diensten gedraaid, er komt iemand van 06.00 tot 12.00 uur en de middagdienst loopt dan tot 18.00 uur. In de avonduren zijn er altijd diverse medewerkers in de studio te vinden. Tijdens de nachtelijke uren moet er vanaf middernacht tot de volgende morgen 06.00 uur nonstop muziek worden gedraaid en dat betekent dat de nachtdienst altijd door 2 leden van het studiopersoneel moet worden gedraaid.
Dit gaat 7 dagen per week door en maakt dus duidelijk hoe enorm belangrijk het studiopersoneel destijds voor Radio Kompas was. In deze grote groep medewerkers zitten de meest uiteenlopende figuren, het is alles bij elkaar een zeer kleurrijk gezelschap.
Willem de Zwijger, Gino Decoster Gino Decoster  en Peter Pan Peter Pan  zijn bekende namen uit die tijd.
Hoewel een aantal leden van het studiopersoneel werkloos is, de zogenaamde doppers, is de meerderheid in het bezit van een baan. Het samenstellen van de dienstlijsten is dus voor Kloeke Boetn niet altijd even eenvoudig.
Naast de Kompas Super 30, het verzoekplatenprogramma en de Nachtparade blijkt ook het zondagmiddag programma Kompas Totaal succesvol te zijn.
Diverse deejays wisselen elkaar af en brengen een mix van muziek en het laatste nieuws van regionale gebeurtenissen. De Nederlandse deejays komen regelmatig naar Zande om dit programma te doen. Het is naast het maken van de cassette programma's erg leuk om live bezig te kunnen zijn en goed contact te houden met alle Kompas medewerkers die daar op zondagmiddag zijn en meewerken aan het programma. De communicatie verloopt niet altijd vlekkeloos want de Nederlanders hebben grote moeite met het West-Vlaams van de Kompas medewerkers. Maar dit gaat na verloop van tijd steeds beter en we komen erachter dat er veel woorden zijn die in België een compleet andere betekenis hebben dan in Nederland wat weer goed is voor de nodige grappen.


In eerste instantie was er afgesproken dat iedere vrijdagavond Noël Cordier naar de veerboot Vlissingen–BreskensVeerboot vlissingen  (die toen nog voer) zou komen om de cassettes op te halen voor de komende week die in Nederland door Paul, Joop, Koos, Ron, Hugo, Johan en Tom worden gemaakt.
Dit is uiteindelijk slechts een keer of 4 voorgekomen want al vrij snel komen een aantal van de Nederlandse medewerkers iedere week naar Zande omdat ze niets willen missen van alles wat er gebeurt rond Radio Kompas. Sinds de plaatsing van de nieuwe mast in Zande is het zelfs mogelijk om, weliswaar met veel storing, de uitzendingen te beluisteren in Vlissingen en Middelburg, wat het enthousiasme alleen maar aanwakkert..


Op 13 september 1981 gaat Radio Kompas uit de lucht in afwachting van de publikatie van het Koninklijk Besluit in verband met de technische voorwaarden voor de vrije radio's. Kompas wil zich daaraan volledig aanpassen. Voor het uit de lucht gaan, wordt het adres van de studio genoemd en heel wat luisteraars komen op bezoek. Tijdens het uit de lucht zijn, worden de studio's omgebouwd zodat ook interviews kunnen plaatsgrijpen vanuit een tweede studio.
Op 19 september verschijnt het Koninklijk Besluit en enkele dagen later is Radio Kompas terug in de lucht.


Op 5 november 1981 komt de eerste tegenslag voor Radio Kompas.
De RTT bus weet zich met enige moeite een weg te banen over de bijna onbegaanbare toegangsweg naar de studio en neemt de zender in beslag. Ook alle studiomateriaal en alle platen worden meegenomen. Kompas is trouwens niet de enige. Nog vijf andere kollega-radio's worden op hetzelfde ogenblik in beslag genomen.
Op 11 november 1981 wordt er dan met meer dan 2 000 auto's betoogd Betoging te Oostende voor de Vrije Radio met slogans als : "U hebt toch recht op het radiostation van uw eigen keuze!", "Vlaanderen-Wallonie : 2 maten - 2 gewichten!".
Er blijken wat problemen te zijn die binnen een aantal weken worden opgelost waardoor het station weer in de lucht komt op 18 december 1981
In de tijd dat er geen uitzendingen mogelijk zijn, wordt de studio in Zande nog maar eens grondig onder handen genomen. Een oproep via de radio, enkele dagen voor de eerste inbeslagname, had een grote hoeveelheid steunbetuigingen opgeleverd en dus komt er nogal wat materiaal naar Zande om de studio wat leefbaarder te maken.
Zowel voor als achter de schermen werkt men hard aan het verder uitbouwen van het radiostation. Maar alles kost veel tijd en energie en omdat men is aangewezen op vrijwillige medewerkers is het niet altijd even eenvoudig om dingen snel te realiseren.
Net voor het einde van 1981 worden er een aantal projecten gestart die in het nieuwe jaar zeer succesvol blijken te zijn. De Radio Kompas Drive In Show Drive In Show zal in 1982 honderden optredens boeken met duizenden bezoekers.
De Radio Kompas fanclub zorgt voor een verstopping van de postbus, het aantal aanmeldingen loopt in de duizenden.


Op dat moment is er een persoon die, buiten de programma's om de dagelijkse leiding heeft bij Radio Kompas en dat is Rudy Defraye Rudy Defraye . Hij regelt alle zaken rond de Kompas Info, de enige bron van inkomsten op dat moment, en zal ook de Kompas Fanclub en later de boekingen van de drive in shows gaan regelen.
Besloten wordt ook dat er een eigen jinglepakket moet komen.
Sinds de start maakt men gebruik van de jingles die zijn gemaakt door Joop Berger.
Mede op aandringen van Joop, die het constant moeten horen van zijn eigen stem iets teveel van het goede vindt, gaat men op zoek naar iemand die een pakket kan maken.
In Snaaskerke worden er uiteindelijk door Terry Lanka en Sandy Lencie een aantal jingles ingezongen. Als dank daarvoor worden de nieuwe singles van Terry en Sandy veelvuldig gedraaid in de Kompas programma's. Terry Lanka zou enige maanden later zelf met een vrije radio beginnen, Radio Melinda. Koos Kabbelbeek neemt het ingezongen materiaal mee naar huis en zal ze verder afmixen.
Op 22 december wordt opnieuw een vrije radio in de kuststreek opgepakt en het wordt weer stil voor een dag op de 101.7.
Net voor het einde van het jaar, op 26 december, is er in Koekelare in Zaal Zuudhove de allereerste Radio Kompas Drive In Show. In eerste instantie was men bang dat dit voor een half lege zaal zou plaats vinden omdat de zender nog maar net enkele dagen terug in de lucht is maar die vrees blijkt ongegrond. De zaal stroomt helemaal vol en er moeten zelfs teleurgestelde Kompas fans weg worden gestuurd omdat er echt niemand meer bij kan.
Het succes hiervan sterkt de beheerraad in haar voornemen om met een eigen drive in show te starten in het nieuwe jaar.


KerstopnamesOm 1981 goed af te sluiten, wil men tijdens de kerstperiode een aantal speciale programma's uitzenden. Omdat het in de studio niet mogelijk is om programma's op te nemen, en het bovendien veel te klein is om een grote groep medewerkers te ontvangen, besluit men op zoek te gaan naar een locatie waar de speciale kerstprogramma's kunnen worden opgenomen.
De woonkamer van Ann en Walter Decru wordt omgebouwd tot kerststudio. Eten in de ELKO
De keuze is niet zo onlogisch. Bijna alle medewerkers komen in de beginperiode van Radio Kompas meerdere malen per week bij Ann en Walter over de vloer, en een paar programma's opnemen dat kan er ook nog wel bij. Willy Leecoo Twee opname sessies worden gepland, bij de ene is Marc Terrenga de centrale presentator, bij de andere is dat Willy Leecoo Alles is in ruime mate aanwezig, medewerkers, drank, eten en muziek, en het worden dan ook 2 zeer speciale programma's.
In een goede sfeer en vol goede moed sluit men op deze wijze 1981 af en iedereen kijkt vol verwachting uit naar het nieuwe jaar 1982.

Ga naar de volgende Geschiedenispagina.
 
 

Home | Geschiedenis| Dagboek | Multimedia | Links

 
All Rights Reserved. http://www.radiokompas.net - Original design by Kris-Jan Adapted by Ron Van Veen.