Kompas van dag tot dag DEEL I

In dit onderdeel van onze website kunt u de vrijwel dagelijks bijgehouden ontwikkelingen lezen zoals die door Paul Meuldijk vanaf 18 april 1981 werden genoteerd.

18 april 1981 (zaterdag)

In de telefonische radiokrant “de Radio-infoon” wordt een oproep gedaan aan diegenen die hun vrije tijd willen steken in vrije radio. Voor Oostende en omgeving wil een station starten, dat net zoals Radio Contact te Brussel en Gemini in Moeskroen vrije radio maakt. Het adres voor proefbandjes: Postbus 190, 8400 Oostende. De radiosituatie in Belgie is immers rooskleurig. De legalisatie van de vrije radio's is niet veraf meer. De nu uitzendende stations zijn nog illegaal maar worden in Wallonie meer als in Vlaanderen getolereerd door de overheid.

19 april 1981 (zondag)

Proefcassette opgenomen van 10 minuten met enkel en alleen de af- en aankondigingen. Overgezet op Philips-tape en in een “weggooi-casette” van Yoko gedaan. Zal ik aangenomen worden? Ook Johan Blankenstein heeft besloten om dit te doen.

1 mei 1981 (vrijdag)

Brief uit Oostende: aangenomen en wel voor 4 uur in de week!! Het nieuwe station heet Radio Kompas. Het zendt nu nog niet uit maar wil in juni starten, echter vanaf 11 mei test-uitzendingen. Dat het hier niet gaat om zoveelste piraat wordt bewezen door de hoeveelheid geld die in het project gestoken is. De zender (400 watt!!) kost alleen al 240.000 bfr. Het totaal geinvesteerde bedrag, geleverd door 2 sponsors bedraagt 700.000 bfr. De zender zal in gans West-Vlaanderen te beluisteren zijn, de studio zal sterk gelijken op die van het Brusselse Radio Contact. De uitzendingen zullen 70% live zijn. Frequentie is echter nog onbekend. Vanaf 11 mei zal men 24 uur per dag gaan testen met een beperkt vermogen van 40 watt. Ook als het officieel is zullen de uitzendingen 24 op 24 uur te beluisteren zijn. In de “medede-lingen van technische aard” vraagt men nog het een en ander: of ik genoeg platen heb, op welke cassettes ik de shows opneem, of ik voorkeur heb voor bepaald soort programma's. Verder wordt er verzocht alvast 4 uur programmatie op te nemen voor de test-uitzendingen.

Vanavond 1 e uur met non-stop muziek opgenomen (om de 3 platen een afkondiging).

2 mei 1981 (zaterdag)

Vanavond uur 2 en 3 opgenomen, alweer non-stop.

3 mei 1981 (zondag)

Vanochtend uur 4 opgenomen. Echter het stereo-signaal is geheel uit balans en is heel dof. Op mijn mono cassette-recorder hoor ik daarnaast nog de vorige opname. Goed de koppen gereinigd en uur 4 nogmaals opgenomen: hetzelfde resultaat. Het ligt aan de tap en niet aan de recorder. Geen zin meer om nog 2 nieuwe uren op een andere tape te zetten, daar in Oostende moeten ze maar uitzoeken of dit voor uitzending vatbaar is.

4 mei 1981 (maandag)

Banden op de post, ook de demo-tape van Blankenstein erbij. Hij had zijn tape en al retour gezonden gekregen door de PTT-Belgie: “Adres onbekend”, eigenaardig.

8 mei 1981 (vrijdag)

Tapes en al retour gezonden uit Oostende: “Adres onbekend”.

11 mei 1981 (maandag)

Radio-Infoor opgebeld. Kreeg direct RadioVisie-medewerker (ook Gemini-man) Jean-Luc Bostyn aan de telefoon. Hij adviseerde mij om de post te richten aan “de houder van Postbus 190”. In Belgie is men nogal streng daarop. Je moet de post richten aan diegene met die naam, die als houder van de postbus geregistreerd staat bij het postkantoor.

14 mei 1981 (donderdag)

Brief gestuurd naar Radio Kompas (RKS) waarin alles uitgelegd staat. Geen tapes bijgesloten, want dat heeft toch geen zin meer. Verder een verzoek om elkaars telefoonnummers uit te wisselen, voor een vlotte communicatie. RadioVisie (de voorlaatste): advertentie van RKS, nogmaals voor medewerkers.

20 mei 1981 (woensdag)

“Leider” achter RKS heeft opgebeld (Marc Terrenga). Ook uit de regio Vlissingen zijn aangenomen Tom de Bree en Joop Berger. Van de eerste wist ik het vanaf 18 mei, van Berger was dat geheel onverwacht. Marc vond Berger beter als De Bree. Zijn programma was zeer professioneel. Tests zijn er geweest op 10 mei met 30 watt, tot Brugge te ontvangen. Op 15 juni starten de officiele uitzendingen met 400 watt!! Medewerkers onder andere 15 dj's en enige prominenten: Ferry Eden, Jerry Hoogland (beide ex Mi Amigo), Ben van Praag (ex Mi Amigo en Contact) en Ad Roland (nu TROS). Ik zal in ieder geval een programma hebben tussen 20 en 22 uur op zaterdag. Verder aangesteld als coordinator Nederland, er is ook nog iemand uit Oosterhout die geschreven heeft. Marc wil een keer langs komen en heeft mij uitgenodigd voor een tripje naar Oostende komende zomer. Verder wil hij, dit lijkt me nogal fantastisch, een speciale RKS-studio installeren hier ergens. Daarnaast vroeg hij of we nog jingles zouden willen maken, vooral die Berger in zijn proefprogramma had gebruikt vond hij fantastisch. Bij deze sloten we af, per brief meer info. Hierna De Bree en daarna Berger opgebeld: De Bree gaat in principe akkoord en zal later bekijken of hij zijn “baan” bij Delmare in Antwerpen ervoor opgeeft. Berger ging ook akkoord, maakt jingles en geeft een voorkeur voor een non-hitparade programma.

23 mei 1981 (zaterdag)

Vandaag brief gehad uit Oostende van Marc Terrenga. Mijn uren na 15 juni worden op zaterdag van 20 tot 22 uur en op dinsdag van 14 tot 16 uur. Men vraagt nogmaals om jingles en zegt toe ook jingles met studio-zangeressen te laten maken, daarnaast vragen ze welk soort platen ik zal draaien tijdens mijn uren. Cassettes en verzendkosten worden vergoed. Het banden-adres wordt: Marleen .. in Oostende. Dat is de verloofde van Marc bij wie hij inwoont. Voor telefonisch contact wordt ik verwezen naar iemand van de beheerraad, Noel Cordier.

24 mei 1981 (zondag)

De Bree opgebeld. Heeft ook een brief ontvangen evenals Berger. Die heeft ook uren toegewezen: zondag van 20 tot 22 uur en woensdag van 14 tot 16 uur en heeft net als De Bree meer bepaald een idee/uitwerking gegeven van een horizontaal geprogrammeerd station, want op de manier zoals nu de uren van Berger en mij zijn ingedeeld heeft het niet veel weg daarvan. Daarom voorstel: een keertje naar Oostende.

25 mei 1981 (maandag)

Noel Cordier gebeld voor een afspraak. Hij, nogal schreeuwerig, nauwelijks te verstaan, stelde voor om elkaar bij het spoorwegstation te Oostende te ontmoeten, aanstaande zondag om 13 uur. De Bree verwittigd, overmorgen Berger op de hoogte stellen. Blankenstein heeft wederom een poging gewaagd met het sturen van een bandje naar RKS.

26 mei 1981 (dinsdag)

Joepie, het tijdschrift meldt: vanaf half juni toeristenstation voor kuststreek. Uitzending in 4 talen (nl,en,du,fr). Verkeerd adres gemeld: Postbus 19. Caroline Radio Nieuws meldt: half juni met 200 watt RKS in de lucht 24 op 24 uur met veel toerist-info. Ook verkeerd maar ander adres: Postbus 149.

27 mei 1981 (woensdag)

Berger opgebeld. Hij gaat akkoord met het tripje zondag. Hij was ook nogal ontevreden over zijn uren en wenst daarover wat te praten aanstaande zondag. Hierna De Bree opgebeld: hem voor de grap gehouden als zijnde een Belg van RKS, hij trapte erin. Na deze humoristische noot samen tot de conclusie gekomen om wat strijdpunten (ideeen) op papier te zetten om als blok van 3 te staan t.o.v. RKS.

31 mei 1981 (zondag)

Na een interessante autotocht door de Belgische riviera om 12.30 uur in Oostende. Om 13 uur naar het station gelopen, alwaar plots Noel Cordier voor ons neus stond. Ten huizen van Marc Terrenga gepraat over de horizontale programmering en “onze” uren. Het bleek dat er nog val alles mogelijk was in het nog niet definitieve programmaschema. De uren van Berger maandag tot en met vrijdag van 14 tot 15 uur met format 2 oud 1 nieuw. De Bree op zaterdag en zondag van 6 tot 9 uur met format 2 oud 1 nieuw. Meuldijk zaterdag en zondag van 20 tot 22 uur met format oud nieuw oud lp. Verder hebben we een geprogrammeerd oldies-programma uit Marc's hoofd gepraat.

Programmaschema ruw:

7-9 Goedemorgen, 9-11 Muziek van de bedrijven met om de 3 platen een afkondiging, 11-12 Keukenpret, geplanned voor Berger, nu moet iemand anders gezocht worden, 12-14 Aperitief (lunchprogramma, 14-15 Berger, 15-16 oldies, nieuw, tip en op het halve uur 3 platen van de artiest van de week, 16-18 file, diverse dj's, 18-19 verzoekjes, 19-20 regio-informatie, de rest van de uren onbekend.

Op zaterdag van 14 tot 16 de Super 30 en op zondag van 10 tot 11 cabaret, accordeon, oldies, 11-12 Vlaamse top 15, 16-18 regiosport.

Alle apparatuur en de zender is er al, maar er is nog geen locatie. Vandaar geen start op 15 juni. De eerste 100-watt test op 20 juni 's nachts. Uitzendingen zullen ook in Walcheren te beluisteren zijn. De 2 grote sponsors: Elko te Koekelare, bekend van de Mi Amigo 319 reclame, en Unic, warenhuisconcern.

Op deze zondag om 15.30 uur een bezoekje aan “lokale” piraat Radio Galaxy, elke zaterdag en zondag van 9 tot 21 uur in de lucht. Dit alles door 1 man, Mike Collins. Een simpele studio in een rommelige kamer en het simpele 5-watt zendertje boven op een plankje. In de zaak van Marleen wat gedronken en de petitie van Vebora ondertekend. RKS is ook lid van de Vebora en gaat binnenkort de status van VZW aanvragen. Het station gaat self-supporting worden, de kosten moeten de opbrengsten dekken (uit stickers, fanblad, fanbal). Zo niet, dan zal men 2 maanden na de start bezien of eventueel de programma's van het Brusselse Radio Contact zullen worden overgenomen (tegen betaling). De Oostendse basketbalploeg wil apparatuur beschikbaar stellen voor live-verslag van hun wedstrijden. Om 16 uur ontmoeting met de baas van Elko en zijn vrouw en kinderen. Ook aanwezig, later een dj van WLS, die op zaterdag de Super 30 zal gaan doen. Hij had in het verleden ook getenderd naar de MV Mi Amigo en gaf wat realistische kanttekeningen bij het geheel. Nadat we uitgepraat waren op het terras van het Oostendse vliegveld keerden we naar huis. Aanvullende opmerkingen: de uren van de “prominenten” zullen gering zijn, afgesproken is dat RKS wekelijks (op vrijdag) de banden te Breskens zal ophalen bij de veerboot, terwijl wij deze per boot overbrengen. Dit is safer dan de post. Jingles zullen worden ingezongen door o.a. Willy Sommers. De frequentie zal de 101.6 zijn. Problemen met de locatie zijn de oorzaak van het uitstel. Men had een locatie (een torenflat). Maar het Brugse arrondissement is vrij vlug met het oppakken. In het aangrenzende arondissement van Veurne heeft met wat politieke contacten, die het station in de lucht zullen houden. Echter nu moet men nog op zoek naar een geschikte locatie.. Voor de nacht-programma's en bewaking zullen er ook slaapplaatsen zijn. De Bree, Berger en ik verklaren ook akkoord voor een nachtprogramma van 3 x 2 uur, eens per maand in de zaterdagnacht. Ook zal een grootse drive-in show van start gaan.

2 juni 1981 (dinsdag)

Free Radio Magazine: een verhaal over RKS, ook hier het verhaal van de 4 talen (niets van waa) en zender van 150 watt en frequentie van 101,8. Wel waar is dat de RKS-organisatie de Radio-infoon zou voortzetten, echter de rechten zijn opgekocht door platenmaatschappij Dureco.

6 juni 1981 (zaterdag)

Al veel infomatie bijgehouden en nog geen noot uitgezonden. WLS heeft het vermogen opgeschroefd en zodoende kon Blankenstein dit station in Vlissingen ontvangen.

9 juni 1981 (dinsdag)

Blankenstein heeft nogmaals een brief gestuurd, daar hij nog steeds geen antwoord heeft gehad.

10 juni 1981 (woensdag)

De Bree gebeld: hij heeft namens ons een week geleden het besprokene in een brief vastgelegd en opgestuurd. Hij heeft een brief terug gehad, waarin men vol lof was over onze inbreng. Hugo Meulenbroek heeft gesolliciteerd voor het uur van 11 tot 12, 5 uur per week. Half juni komt de professionele studio beschikbaar in Maldegem voor de jingles. Tot die tijd moeten we zelf iets doen. De Bree en ik zullen waarschijnlijk een jingle maken voor de “Alarmschijf”, de Signaalschijf. De naam hiervan staat nog niet vast, maar zij is dezelfde als die gebruikt werd door Radio Delta, een station in Vlissingen. Op 13 juni is er een vergadering van alle medewerkers. Op 21 juni hoopt men hier een verslag van uit te brengen hier in Vlissingen. Ze nemen dan ook het programmaschema en opnamebanden mee.

11 juni 1981 (donderdag)

Blankenstein gebeld: is door Marc Terrenga gebeld naar aanleiding van zijn losse brief. Het bandje is echter nooit aangekomen. Hij staat voorlopig geprogrammeerd van 9-11 uur op zaterdag. Onder voorbehoud van zijn test-opname. Tegen hem vertelde Marc dat hij op 20 juni hierheen komt.

12 juni 1981 (vrijdag)

Freewave meldt: identieke bericht als in Joepie, FRM etc.

13 juni 1981 (zaterdag)

Noel Cordier gebeld. Hij heeft de lineair binnen. RKS gaat op 500 watt zenden (de lineair kan tot 1.000 watt ofwel 1 kilowatt). Men komt op 20 juni langs. Op 25 juni starten de tests, op woensdag 1 juli is de offciele start van Kompas.

14 juni 1981 (zondag)

De Bree opgebeld. Hij heeft een “eigen communicatie” met Oostende lijkt het. Heeft BASF C-120 cassettes gekregen, voor de non-stop tests + C-60 Metal voor jingles en teksten ervoor. De “alarmschijf” worst Signaalschijf. Hugo Meulenbroek is aangenomen en heeft onlangs een brief daarover ontvangen, Blankenstein idem, hij kon nog kiezen uit verschillende uren waaruit blijkt dat het toch weer niet geheel horizontaal geprogrammeerd is: zaterdag 9-11, dinsdag en donderdag 20-21 en 's nachts.

16 juni 1981 (dinsdag)

Om middernacht wordt de bepaling van kracht dat alle vrije radio's in België een maximaal zendvermogen moeten hebben van 100 watt. Terrenga heeft gebeld. Het was de bedoeling dat iedereen zo'n C-120 Metal tape kreeg, echter heb ik echter nooit ontvangen terwijl de tapes toch gelijktijdig verzonden zijn. Ga morgen bij De Bree jingles maken. Men is toch zinnens om met 1.000 watt te gaan zenden. Vandaag zijn ze wezen kijken naar een locatie. Waarschijnlijk ergens in de open vlakte (daar waar niet veel huizen zijn in verband met storing). Men heeft 3 huizen op het oog en daaruit gaat met morgen kiezen. Er komt een mast van 35 meter. Meulenbroek waarschijnlijk zaterdag en zondag van 9-11. Verder is ook Ron van Dijk aangenomen (werkte met De Bree en mij bij het Vlissingse Radio Delta). Blankenstein was echter tegen gevallen. Daarnaast moest ik een “plan” opsturen, hoe ze moesten rijden aanstaande zaterdag, meteen opgestuurd. De jongen van Fred Z., een zekere Van Amstel uit Nieuwegein, doet een nachtprogramma van 0-6 of 7 uur elke woensdag. Die uit Eindhoven is er voor 11-12 uur in de werkweek. De Bree opgebeld: voorstellen aanstaande zaterdag om Hugo Meulenbroek 11-12 te geven in plaats van Eindhoven. Ron van Dijk eventueel zaterdag en zondag 9-11. Dit in verband met de duidelijkheid. Ploeg 1: Oostende en Ploeg 2: Vlissingen. Dit wordt gemakkelijker, bovendien kunnen we inspelen op wat eerder via de zender is uitgezonden. Nu wordt 1 studio voor Vlissingen reëel.

17 juni 1981 (woensdag)

Bij de Bree geweest om jingles te maken. Signaalschijf, drive-in-spot en adres-echo.

18 juni 1981 (donderdag)

Brief van Terrenga met adressen van andere Nederlandse dj's. Fred Zet-Den Haag, Tom van Dauven-Eindhoven, Paul van Amstel-Nieuwegein. Van Dauven en Fred Zet moeten nog uitgenodigd worden voor aanstaande zaterdag. Praktisch onmogelijk, te meer daar er geen telefoonnummers bij staan. Ik heb ze pro forma een brief gestuurd.

19 juni 1981 (vrijdag)

Fred Zet gebeld. Het hangt af van of hij aangenomen wordt voor Radio Centraal aldaar. Hij wil wel non-stop doen, echte Hagenaar, komt zaterdag niet.

20 juni 1981 (zaterdag)

Tom van Dauven gebeld! Was heel enthousiast over het project, maakte zeer positieve indruk (goede stem), komt ook niet. Belgen in Vlissingen. Eerst bij De Bree thuis. Gekomen uit Oostende: Marc Terrenga met vriendin Marleen, Noel Cordier en Albrecht de Groeve (meer de PR-man van RKS, verantwoordelijk uitgever van Caroline Radio Nieuws voor België). Bij de Bree: Hugo Meulenbroek, Ron van Dijk en Joop Berger. Om 17 uur uit mijn werk de lui opgehaald van De Bree en naar mij geleid. Aldaar was ook Johan Blankenstein. Definitief programmaschema week: 5-7, 7-9 live, 9-11 non-stop, 11-12 Ron van Dijk (5 x per week), 12-14 live, 14-15 Joop Berger (5 x per week), 15-17 live, 17-18 live, 18-19 live, 19-20 4-talige informatie voor toeristen., 20-22 live, 22-24 live, 0-5 tape.

Zaterdag: 7-10 Tom de Bree (is meer beluisterd dan 6-9 dus vandaar die wijziging), 10-12 Hugo Meulenbroek, 12-14 live, 14-16 Top 30 door WLS-er, 16-18 live etc, 20-22 Paul Meuldijk., 22-? Nachtparade eventueel door de Nederlandse ploeg live.

Zondag: 7-10 Tom de Bree, 10-11 Hugo Meulenbroek, 11-12 Vlaamse top 10 etc, 20-22 Paul Meuldijk, 22-1 Nachtparade live, 1-5 Johan Blankenstein.

Woensdag aanstaande komt Marc de eerste set van 30 tapes brengen. Die worden op 3 juli opgehaald. Vanaf 4 juli zal dan in feite de officiële programmering van start gaan.

Op 1 juli om 12 uur de officiële opening. Op 28 juni test-uitzendingen. Een locatie is gevonden, toch in het arrondissement Brugge (niet te riskant??), een boerderijtje dat nu volgende week geheel vertimmerd gaat worden, alwaar ook studio's komen naast slaap-plaatsen, keuken en zendmast van circa 25 meter. De zender, met gerichte antenne op Vlissingen, zal met een vermogen van 1.000 watt uitzenden. Er is ook reserve-apparatuur aanwezig. Van de platenmaatschappij krijgt men 1 plaat, later zal men proberen 3 exemplaren te krijgen, 1 voor Oostende, 1 voor de drive-in en 1 voor Vlissingen. De andere Nederlandse lui zullen nu nachtprogramma's toegewezen krijgen. Wekelijks zullen de dj's alle info rond het station krijgen en exemplaren van de Top 30 en een C-120 tape. Na 3 keer gebruikt te zijn worden de tapes vervangen.

24 juni 1981 (woensdag)

Joop Berger heeft vanmiddag tapes in ontvangst genomen en kwam ze om 20 uur bij mij langs brengen. 7 keer C-120 voor Blankenstein en 7 keer C-120 voor mij. Heeft totaal 50 tapes mee gekregen.!! Joop heeft zelf de aanvullende info samengesteld: codeer je cassettes, maak een play-list, geen datum noemen en geen nauwkeurige tijdmeldingen. Uiterlijk 18 uur op vrijdag moeten de tapes hier zijn. Programmaschema etc. moesten nog gecopieerd worden, aldus Noel die Joop ontmoet heeft, maar deze worden naar mij gestuurd. Ook jingles zaten er niet bij.

25 juni 1981 (donderdag)

De Bree gebeld. Gesproken over wat ze afgelopen zaterdag bij hem hadden verteld. Nadat ze serieus gepraat hadden begon Marc over valkuilen etc. als bescherming van het boerderijtje. Meulenbroek gaf als tip om er dan maar een paar landmijnen rond te leggen. Marc doet overigens het ochtendprogramma van 7-9 in de weekdagen.

27 juni 1981 (zaterdag)


Blankenstein heeft Cordier gebeld. Dinsdag 30 juni starten tests. Richtantenne is echter nog niet aanwezig, maar die komt er wel voor 4 juli. De hele programmering zit nu vol.

28 juni 1981 (zondag)

Cordier opgebeld. We moeten het voorlopig met onze home-made jingles doen. Jingles uit België, met o.a. Willy van Lee, komen pas over circa 1 week. Het programmaschema is opgestuurd. Woensdag 1 juli om 12 uur starten de tests. De richtantenne is nog niet binnen. Het vermogen om mee te beginnen is 200 watt en in 1 e instantie een rondstraalantenne. De mast-onderdelen zijn binnen, maar vanwege wind en slecht weer is deze nog niet geplaatst. Hierna belde Blankenstein, heeft een nieuw cassettedeck en kan nu ook in chroom en dolny opnemen. Hierna belde Berger, dinsdag 30 juni krijg ik alle “Vlissingen”-jingles. Berger zit nu nog bij het lokale Atlantic met een info-programma, hij wil daar mee stoppen omdat er geen lijn zit in het station. Onder andere Meulenbroek heeft er een spot voor gemaakt. City, het station waar Hugo een flashback-show deed, is na opgepakt te zijn er mee gestopt.

29 juni 1981 (maandag)

Zelf een nieuw AKAI-cassettedeck gekocht voor opname en een voorraad singles. Ga ook een flashback-show doen bij Eternity in Goes.

30 juni 1981 (dinsdag)

Bij de Bree geweest om jingles van Joop en Hugo over te nemen. Allen goede jingles. Ook Joop zelf en later ook Ron van Dijk was er.

1 juli 1981 (woensdag)

Om 12 uur start van Kompas. Echter geheel niets te ontvangen in Vlissingen!!

2 juli 1981 (donderdag)

Cordier gebeld. Men zendt uit met 100 watt en lage antenne. Cordier komt vrijdag alle banden om 20 uur ophalen. Ook zal hij dan het programmaschema en de Top-30 meenemen. 's Middags het zaterdagprogramma opgenomen, verkouden.

3 juli 1981 (vrijdag)

De Bree brengt banden van hemzelf en die van Ron van Dijk. Ook Hugo en Joop komen langs. De laatste blijft even bij de opname van mijn programma zitten. Blankenstein gaat de Belg ontmoeten aan de boot vanavond. Noel is echter een uur te laat. Men heeft moeilijkheden met de mast gehad. Zat niet verankerd in het betonblok en werd alleen staande gehouden door enige kabels. Is omgevallen en nu zendt men met een lage mast met 100 watt. Ruw programmaschema:

Op weekdagen 0-5 Non stop behalve maandag 0-1 Nachtparade, 1-5 Johan Blankenstein, 5-7 Willy Leecoo, 7-9 Marc Terrenga, 9-11 Werken op maat (non-stop), 11-12 Ron van Dijk, 12-14 Aperitief, Jo Prince, 14-15 Joop Berger, 15-17 Kompas Magazine, Frans Vandersmissen, behalve dinsdag Willy van Praet, 17-18 File, diversen, 18-19 Zomaar een plaat (verzoekjes), diversen (o.a. Dorine), 19-20 Kompas magazine (3-talige info, 19.00-19.20 Engels, 19.20-19.40 Frans, 19.40-20.00 Duits, echter hiervoor moet men nog enige presentatoren vinden, 20-22 On the Rocks Ricky John, behalve dinsdag en donderdag, Splash 81 met Pierre de Grande, 22-24 Nachtparade, diversen behalve vrijdag 23-34 Jazz Session, Frans Vandersmissen

Zaterdag 0-7 Non-stop, 7-10 Tom de Bree, 10-12 Hugo Meulenbroek, 12-14 Variete Mike West, 14-16 Kompas Top 30 (eigen hitparade) Maarten Broekman, 16-18 Rick met de mick, 18-20 zie ma t/m vr, 20-22 Paul Meuldijk, 22-24 Nachtparade

Zondag 0-11 zie zaterdag, 11-12 Vlaamse Top 10, 12-14 Mike West, 14-15 Belgische producties, 15-17 Kompas Magazine, 17-18 Rick met de mick, 18-20 zie ma t/m vr, 20-24 zie zaterdag.

4 juli 1981 (zaterdag)

Eerste uitzending van de banden en tevens start van de officiële uitzendingen. Nummer 1 in de eigen Top 30: Thelma Houston, If you feel it.

5 juli 1981 (zondag)

De Bree gebeld, zijn pa en ma zijn gisteren in Oostende geweest om te luisteren. Door Oostende goed te ontvangen, echter al gauw vlak er buiten neemt de kwaliteit van de ontvangst af.

7 juli 1981 (dinsdag)

's Avonds in de ongelofelijke hitte boven op zolder mijn zaterdag-uren opgenomen.

8 juli 1981 (woensdag)

Semi-live mijn zondag-uren opgenomen, ging beter als gisteren. Het was ook minder warm. Nog steeds heeft niemand uit België opgebeld, dus heb ik dat maar zelf gedaan. Noël was niet thuis en kon zelf ook niet eerder bellen dan 20.30 uur morgenavond. Toen aan zijn pa door gegeven dat ze morgen om 21 uur bij de boot moesten zijn. Noël was voor een vergadering in Brussel (Vebora?). Dit aan De Bree door gegeven.

9 juli 1981 (donderdag)

Joop gaat vanavond de tapes wegbrengen en de Belg opvangen, zo belde hij mij door. Tapes van De Bree heeft hij, die van Hugo en Johan en mij haalt hij op. Alleen is onzeker hoe de tapes van Ron bij hem komen. Free Radio Magazine: de testuitzendingen van RKS worden gemeld door een luister-amateur. Om 17.45 uur brengt Ron van Dijk de tapes. Joop komt ze om 18.15 uur ophalen. Men belt op om circa 19 uur naar mijn huis, dat ze in plaats van 20.15 om 21.15 uur komen. Mijn ma belt dit door naar mijn werk. Ik sta daar een beetje van te kijken, we hadden reeds afgesproken om 21.15 uur. Na mijn werk naar de boot. Ook daar De Bree en Berger. Om 21.15 uur geen Belg. Om 21.45 uur dachten we: geen Belg. Maar het was Marc en zeker heerschap en een paar kinderen die de tapes kwamen ophalen. In 5 minuten alle info uitwisselen (anders een uur wachten op de volgende boot). 14, 15 en 16 juli op 1 kilowatt!! Nu mast van 12 meter, later mast van 29 meter hoog. Uitzendingen lopen voorspoedig, 100 brieven over de 1 e 3 dagen van uitzending.

10 juli 1981 (vrijdag)

Volgende week vrijdag nieuwe voorraad tapes. Verder door gegeven dat Ron van Dijk zijn 5 uur niet aan kan en terug wil schroeven naar 2 uur. De Bree neemt zijn uren over. Dat wordt maandag tot en met vrijdag 11-12 De Bree en zaterdag en zondag 7-9 De Bree en 9-10 Van Dijk.

11 juli 1981 (zaterdag)

Berger gebeld. Wilde telefoonnummer van Noël hebben, want gaat met Hugo eens een kijkje nemen in Oostende. 's Avonds belde Marc Terrenga; hij wist niet dat Hugo en Joop zouden afkomen, maar belangrijker: de zender was gesabotteerd.

15 juli 1981 (woensdag)

Blankenstein heeft Noël aan de telefoon gehad. Aanstaande zondag 18 juli niet direct op 1 Kilowatt, maar met minder. Geleidelijk opvoeren totdat men de ganse kust bereikt. Het hoeft niet perse 1.000 watt te zijn.

17 juli 1981 (vrijdag)

Marc gebeld. Hij komt om 17.30, dit aan Joop doorgegeven, die samen met Hugo gaat kijken. De situatie is vrij ernstig. Ook zijn er inbraken geweest in het zendergebouw door dezelfde groep. Het is de VRO (Vrije Radio Oostende). De groep die 3 zenders beheert: Radio Noordzee (Carolientje), Studio One die afwisselend in de lucht zijn voor de VRO. Daar zij met 300 watt uitzenden heeft het geen zin om 100 watt te zenden, daar zij hen dan toch wegblazen. Zaterdag 25 juli zal de nieuwe mast geplaatst zijn en dan zal men in de lucht komen. Er hoeven geen nieuwe programma's gemaakt te worden. Kompas staat echter wel in het voordeel ten opzichte van de VRO-groep. Men heeft min of meer de politie/RTT etc op haar hand. Bij het onderzoek zij ze ook in het zendergebouw geweest, maar men zei niets van de zender. Wel heeft men een aantal kentekens van de desbetreffende auto's. Men is zeker zinnens het hele gebouw tot een schier onneembare vesting te maken.

19 juli 1981 (zondag)


Joop opgebeld. Dringend verzoek om banden voor Blankenstein. Hij gaat aanstaande zaterdag 25 juli op vakantie en moet komende week 8 uur maken. Joop komt de banden dezelfde avond nog brengen.

24 juli 1981 (vrijdag)

Joop (gaat naar Engeland) en Johan komen respectievelijk 5 en 8 uur afleveren.

25 juli 1981 (zaterdag)

Noël opgebeld. RK is op dit moment aan het testen met 100 watt. Morgen, zondag, starten ze weer. Daar men nog geen bouwvergunning heeft, zal de hoge mast + de 1.000 watt-zender nog niet gebruikt kunnen worden voor 1 augustus. Noël komt op 31 juli langs om circa 21.45 uur om ween een lading banden op te halen.

26 juli 1981 (zondag)

De Bree gebeld. Hem alles door verteld. Meulenbroek had interview met Maarten Broekman via WLS gehoord. Hij legde de problemen uit en zei dat men vandaag rond 11 uur in de lucht zou komen.

30 juli 1981 (donderdag)

Bij de Bree langs geweest om Blankenstein´s, Berger´s en mijn banden af te geven (in verband met vakantie van mijzelf heb ik 8 uur gemaakt voor 2 weekends) en zal hij vrijdag naar de veerboot gaan. Bij de Bree belde Marc op, hij had eerst naar mijn huis gebeld, maar werd doorgestuurd naar de Bree. RK zendt nu op 600 watt, dit sinds 29 juli 's avonds. Wij luisteren of het te ontvangen is .. niets!! Ook later niet met behulp van de auto-radio op de boulevard van Vlissingen. Marc komt vrijdag over een week met stickers en foto's van de studio's en zender en de 31 meter hoge mast. Als er nog een paar filters zijn binnen gekomen gaat men op 1 kilowatt. Toch vreemd dat de zender nu niet te ontvangen is. Verder gaf Marc de complimenten aan de hele ploeg en nodigde hij ons uit om nog eens langs te komen.

31 juli 1981 tot en met 8 augustus 1981: vakantie

9 augustus 1981 (zondag)

Blankenstein, ook terug van vakantie, kan (overigens niet geheel vrij van ruis) Kompas thuis ontvangen. Het programmaschema is lichtelijk veranderd. Niet erg vlaams sprekende dj's, een andere jingle voor de signaalschijf dan die van mijzelf, de jingles van Berger lopen te langzaam. Veel info in de programma's. Leuk station om naar te luisteren. Vanavond werd van de programma de tape van 2 augustus gedraaid.

10 augustus 1981 (maandag)

De Bree en Berger zijn in Oostende voor een live-programma van 17 tot 20 uur. Zij presenteren het programma afwisselend en geven in het laatste uur lokale info (Berger ook in het engels, zijn moeder is engelse). Ook verrichten ze samen met een klein knulletje een lottotrekking onder de lidnummers van de Kompas fanclub. Tv's en radio's zijn daarbij te winnen. De fanclub heeft al 200 leden en men kan lid worden voor 100 bfr. Ik kan helaas Kompas niet ontvangen.

11 augustus 1981 (dinsdag)

Berger gebeld. Er was een uitstekende sfeer in de studio's, alleen de apparatuur haperde nogal eens en dus ging er wel eens wat mis. Mooie studio, 2 x Lenco pick-ups, 2 cassette-decks voor jingles. De platenspelers startten relatief langzaam en dus was het beter ze zelf vast te houden, maar dan moest hij, volgens Berger, wel zelf de micro uit de standaard gehaald worden en dan de plaat vast houden. Zo zat Berger op een gegeven moment met 2 volle handen en had hij geen hand meer over om een schuif van het mengpaneel dicht te doen. Verwarring alom. Na afloop zijn ze nog bij de ELKO-baas. Het knulletje waarmee ze gisteren de lotto-trekking hadden verricht bleek zijn zoon te zijn. Berger kreeg een 7-elements antenne mee om op Kompas te richten voor een betere ontvangst.

17 augustus 1981 (maandag)

De Belgen hadden op vrijdag 14 augustus de boot gemist. Berger en Blankenstein hebben daarom anderhalf uur moeten wachten op de boot van 22.45 uur uit Breskens. Ook nu weer circa 5 minuten om alles door te geven. Ieder krijgt een plug-lp van Michele Danielle, een geflopte lp uit 1980 (ook toen al veel gedraaid in de laatste dagen van Radio Caroline), ook voor ieder 2 Kompas stickers. Blankenstein had een microfoon die klonk alsof hij in een conservenblik zat te praten. Hij heeft een nieuwe gekocht van Prefer.

Na veel onderling overleg het volgende besloten: Bree en Berger gaan 18 augustus naar Belgie voor een nachtprogramma op 20 augustus van 0 tot 5 uur. Zij willen dat samen doen. Blankenstein en ik gaan dan met ze mee en blijven op 20 augustus hangen in Oostende terwijl De Bree en Berger 's ochtend direct terug gaan (Bree moet werken). Blankenstein en ik doen dan wat live-uren en het nachtprogramma van 0 tot 5 uur en gaan op 21 augustus gebruikmakend van Oostends vervoer naar huis. Noël zou slaapgelegenheid en vervoer regelen. Vertrek op 18 augustus om 21.15 uur. Joop heeft zijn antenne geÏnstalleerd en dit geeft een verbeterde ontvangst. Wel valt het signaal af en toe weg. Het is nu de bedoeling volgens Noël dat er elke week 1 antenne meekomt. Het vermogen zal niet meer opgevoerd worden en richtantennes zullen er niet komen. Dit zou problemen opleveren met de RTT. Op een oude radio in de garage kan Kompas met veel ruis worden ontvangen. Terrenga lijkt wel in het boerderijtje te wonen, doet in ieder geval dagelijks 7-9 en 22-24 uur.

18 augustus 1981 (dinsdag)

Terrenga valt in voor Jo Prince van 12 tot 14 uur. 's Avonds om 21.35 uur weg. Om 24 uur bij de studio.

19 augustus 1981 (woensdag)

Berger vliegt de studio in en nog net op tijd voor zijn eerste plaat. Van 0 tot 5 uur afwisselend om het halve uur Berger en De Bree. Blankenstein en ik gaan slapen in de “Step-In”, een bar in het nabij gelegen Gistel. De andere ochtend om 8 uur present in de studio. 5-7: tape Willy Leecoo, 7-8: De Bree, 8-9: Berger. Hierna gingen zij weg. 9-10 Meuldijk (ik) met om de 3 platen een aankondiging, 10-11 Blankenstein, 11-12 tape Bree, 12-14 Maarten Broekman die het overdreven presenteert. Toen met Marc naar de baas van ELKO (heet Walter) en Marc kreeg daar geld om te gaan eten ergens. We hoorden daar dat men bezig is toch te gaan veranderen van frequentie, ergens naar de 103,2 Mhz. Na het eten even wezen kijken in het gebouw in Zande dat moet gaan dienen als produktiestudio en discotheek. Toen snel terug nar de studio, het was onzeker of Frans Vander-smissen zou komen, hij was verkouden. Hij kwam toch. Opvallende man met een voor dat tijdstip van de dag kompleet ongepaste muziekkeuze. 17-18 : File met Meuldijk, draaide lekker. 18-19 Blankenstein, veel verzoekjes en ondertussen ook veel volk in de studio. Om circa 19.30 uur spaghetti eten in de Step-In, waar later ook Albrecht en de vrouwelijke dj Dorine kwam (zij presenteerde 19-20 uur). 20-22: Ricky John, 22-24 Willy van Praet en Dorine, 0-5 Blankenstein en Meuldijk.

20 augustus 1981 (donderdag)

Evenals vorige nacht om het half uur aflossen van format 3 om 1. Zeer slaapverwekkend. 5-7 in plaats van Van Praet Meuldijk, Blankenstein gaat slapen. Slecht programma gedraaid, minuten leken uren. Om 7 uur Blankenstein wakker gemaakt, de eerste 3 platen non-stop en verder heeft hij met een duffe kop 7-9 gedaan, waarna de technicus 9-11 kwam doen. Tegen 10 uur was Noël er met wie we nog achter wat banden zijn gegaan en toen naar huis en naar bed.

21 augustus 1981 (vrijdag)

Nog 2 uur opgenomen en naar Meulenbroek gebracht die de Belgen, deze keer in Breskens, zal opwachten.

22 augustus 1981 (zaterdag)

Meulenbroek live 10-12. Meuldijk in plaats van vakantie vierende Ron van Dijk 9-10. Hugo, zo hoorde ik later, was de weg kwijt en kwam met een vaartje van tegen de 140 km nog net voor 10.07 aan bij de studio, Om 16 uur verloting van een reis naar Londen.

23 augustus 1981 (zondag)

Meuldijk in plaats van Van Dijk 9-10. Van 14-15 Steven van Hove, volgens De Bree ex Delmare, leuk programma. Verder elke zondag van 15-17 een oude Top 100.

24 augustus 1981 (maandag)

Ik heb nog onverwachts een week vrij gekregen. Ga met De Bree naar Oostende morgenmiddag. Hugo zou 30 nieuwe bandjes hebben meegebracht, maar waar ze liggen??

25 augustus 1981 (dinsdag)

Om 12.30 uur met de veerboot, naar het station in Oostende, waar Albrecht ons opwachtte om wat info-papieren mee te geven. Om 14.30 bij de studio. De Bree 15-16. Tijdens het programma een oproep (waarom??) van de technicus voor Marc. Hij doet dit op verzoek midden onder een plaat en roept Marc op de 1 e de beste koe te nemen. Marc is later nogal verbolgen over de daad van de technicus. Hij zat in bad en dacht dat minstens de politie er was. 16-17 Meuldijk. Onder mijn programma kwamen een stel enthousiaste dames per auto een verzoekje langs brengen. 17-18 De Breem die enige opmerkingen maakte over de dan gearriveerde Dorine. Nu is er geen stoorzender op Kompas, bovendien mistig en dit maakt het mogelijk dat De Bree en ik tot in de veerboot bij Breskens vrijwel ongestoord van 18-20 uur naar Dorine kunnen luisteren. Samen met Marc een nieuw programma-schema vastgesteld. Verder zal Koos Kabbelbeek (ex Radio Goes) benaderd worden voor programma's (waarschijnlijk za/zo 7-9).

Ma/vr 7-9 De Bree, 9-11 Werken op Maat, wisselend één van de Hollanders (wel een vast format), 11-12 Meuldijk, 12-14 Terrenga (live), 14-15 Joop Berger, 15-17 Frans Vandersmissen (met uitzondering van de dinsdag, wie dan??), 17-18 Hugo van Vlaanderen (nieuw, ergens uit Limburg), 18-19 wisselend live, 19-20 Jean Bretel, 20-22 Ricky John, 22-24 Willy Leecoo (geen 5-7 meer), 0-7 Non-stop door het studiopersoneel.

Za/zo idem, 7-9 en 20-22 nog open, behalve 20 uur want van 20-23 een groot extra verzoekplatenprogramma. Maarten Broekman is (waarschijnlijk) ook weg. Hij kon (mocht) geen voorzitter worden van het dagelijks bestuur. Is nog wel tot zondag bij WLS.

 

Ga naar Deel II van het dagboek
 
 

Home | Geschiedenis| Dagboek | Multimedia | Links

 
All Rights Reserved. http://www.radiokompas.net - Original design by Kris-Jan. Adapted by Ron Van Veen.