DEEL II

28 augustus 1981 (vrijdag)

Noël komt om + 21.30 uur aan in Breskens. Blankenstein vaart over met banden, ik kom later in verband met werk. Tevens worden de tekeningen overhandigd die door Jeffrey Muller zijn gemaakt vor de fanclub-stand. Blankenstein gaat over om 21 uur, ik pas om 22 uur en kon maar 5 minuten met Noël praten. We krijgen binnenkort nieuwe jingels uit Oostende. Vanaf volgende week opnemen v oor nieuwe programmering.

31 augustus 1981 (maandag)

Info-spots veel te lang op het hele uur. Nieuwe tijdsein en tevens (alweer) een nieuwe signaalschijf-jingle. Ter gelegenheid van 7 jaar anti-piratenwet 3 uur lang zeezender-herinneringen met Bert Ree (veel Caroline, Delmare en Mi Amigo).\

1 september 1981 (dinsdag)

Van 3 tot 5 uur toch Maarten Broekman. Van 7 tot 9 uur is daarentegen non-stop. Van 22-1 uur deel 2 van de zeezender-herinneringen over Veronica, Noordzee en Atlantis met Willy Leecoo.

2 september 1981 (woensdag)

De Bree samen met zijn vader in Oostende. Hij van 7-9 uur, van 9-11 Werken op maat, Meuldijk 11-12 tape, De Bree 12-14 live. Ontvangst hier (Vlissingen) was uitstekend. Pa de Bree, die in feite medewerker is, heeft tijdens hun bezoek de keuken van de studio schoon gemaakt, en dat was nodig ook. Men is verder nog bij Elko geweest, waar men nog over de verschillende zaken gepraat heeft. Ook zijdelings over de grote hervormingsplannen die Joop Berger heeft. Maar Walter zegt: Kompas is populair tot en met, wat wil je nog meer! Op dit moment + 800 leden. De Bree heeft 's avonds opgebeld: Joop wil eens keihard zeggen waar het op staat. Wij willen dit toch tegenhouden, het zou vrij onsympathiek overkomen. Niet tegenstaande dat zouden zijdelings toch nog eens op bepaalde dingen moeten veranderen. Zoals inperken lange info-spots, tijdsein-jingel, horizontale programmering, slechte non-stop (vooral 's nachts, b.v. Lp op 45 toeren, singels op 33 toeren), het niet op tijd instarten van tape-programma's.

4 september 1981 (donderdag)

's Middags opgebeld door een technicus uit België; hij wil vanavond langs komen om apparatuur te bekijken van Blankenstein en mij, Dat is ok. Meulenbroek zou, zo was eerder afgesproken, hem opwachten in Breskens. Omdat hij niet thuis was per briefje duidelijk gemaakt dat hij hem vanavond moet “rondrijden”. Om 22 uur aankomst van de technicus, die de beide installaties goedkeurde. Dit weekend wordt het dak van het gebouwtje vernieuwd. De zender geeft nu + 750 watt. Frequentieverandering zit er in, maar daar beslist hij niet over. Zeker zal hij met richtantennes gaan werken. Ook pleit hij voor een limiter om de niveau-verschillen weg te werken.

5 september 1981 (vrijdag)

De eerste keer Koos Kabbelbeek van 7 tot 9 uur. De Bree van 9 tot 11 uur, Meuldijk van 11 tot 12 uur. Terrenga van 12 tot 14 uur en Berger van 14 tot 15 uur, geen Vandersmissen maar Willy van Praet, van 17-18 uur file met Mike West.

8 september 1981 (dinsdag)

De Bree en Berger live. Van 12 tot 13 uur Berger en van 13 tot 14 uur De Bree enzovoort de hele middag door tot 18 uur.

10 september 1981 (donderdag)

De Bree komt langs om nog wat stickers te halen (heeft Blankenstein op 28 augustus gehad van Noël). Het was een grote troep in het studiogebouw. Joop en hij hebben de hele middag vele emmers water en 1 fles ammoniak geledigd om het hele zootje eens schoon te schrobben. Binnenkort voor een week uit de lucht. Dan worden er nieuwe antennes geplaatst, a la Contact (Brussel) 8 elementen boven elkaar. De frequentie blijft 101,7. Dit moet een verbeterde ontvangst geven. De Bree bestelt bij Hans Knot (Freewave) een jingle-pakket, dat dan door Terry Lanka wordt ingezongen. Echter de Belgische vrienden begrijpen dit niet zo goed, en dus moeten we de teksten een beetje voorzingen. Dan wil men het wel gratis doen. Ron en Hugo gaan zaterdag live en nemen de tapes mee. De 2 uren van Kabbelbeek heeft De Bree reeds meegenomen.

11 september 1981 (vrijdag)

Hugo komt tapes ophalen. Kompas heeft circa 1.000 leden en 40.000 luisteraars. Mijn opname voor Werken op maat is voor de 3 e keer uitgezonden vanmorgen. Hier moet een einde aan komen. Ik heb zelf maar weer een nieuwe opname gemaakt.

12 september 1981 (zaterdag)

9-12 uur Ron en Hugo live. Hugo's microfoon stond weer te zacht. Joop heeft een spot gemaakt voor de 1 e Kompas drive-in op 19 september (leuk). Blankenstein krijgt andere uren in plaats van maandagnacht van 1 tot 5 uur. Hij gaat nu van maandag tot en met vrijdag van 6 tot 7 uur draaien net voor De Bree. Overigens was 12-14 uur non-stop gisteren, belachelijk! Vanavond was het vanaf 20 uur ook weer non-stop, met veel jankend inkomende platen.

13 september 1981 (zondag)

Ook nu weer geen signaalschijf. Van 14-15 geen Steven van Hove maar non-stop. 's Avonds opgebeld door Blankenstein. Kompas gaat voor de komende week uit de lucht. Ineens, vanaf 20 tot 24 uur een afscheidsprogramma waarin men om steun en dj's vraagt?? Om 24 uur uit de lucht.

14 september 1981 (maandag)

De Bree opgebeld: Hugo en Ron wisten zaterdag van niets over dit feit. Bert Ree wist te vertellen dat de hele studio verbouwd wordt: de huidige keuken, zitruimte wordt “spreekcel” terwijl de echte studio compleet wordt vernieuwd. Het 2 e aangrenzende gebouwtje wordt personeels-kantine. De antenne-mast wordt ergens middenin in twee stukken gezaagd en daartegen wordt 7 meter aangebracht en bovenop komen dan de al eerder genoemd “Contact”- antennes. Hugo en Ron wilden zaterdag nog naar Elko, maar die zat in Italië.

16 september 1981 (woensdag)

De Bree belde. Kompas zeker een maand uit de lucht! Voordat de legalisatie in gaat wil men de studio en gebouwen grondig verbouwen. Respons op de oproepen van 14 september is zeer groot: men heeft nu een ploeg van 18 man die zich contstant voor de verbouwing willen inzetten. Zo gauw als de legalisatie ingaat, gaat men in de lucht. Antennes zouden echter nog niet binnen zijn, men ging op 14 september uit de lucht uit vrees om opgepakt te worden. Dit alles is hem eerder vandaag door Marc Terrenga bericht. Verder een verzoek om opnames voor Werken op maat te maken zodat we een voorraadje hebben.

22 september 1981 (dinsdag)

De Bree belde: Kompas pas vrijdag aanstaande weer in de lucht. Op zaterdag starten de tape-programma's weer. Bert Ree opgebeld: de studio is verbouwd, maar de installatie van de antennes zou nog 4 weken duren. Volgens hem niet veel wezenlijke veranderingen. Het zou nog wel even kunnen duren voordat men legaal is. Het kabinet is onlangs gevallen, dus het één en ander zal weer uitgesteld worden. Nog meer verwarring. Blankenstein zou nu weer 5 keer per week 0 tot 1 uur krijgen, terwijl was afgesproken 6-7 uur. Ik heb een beetje verduidelijkt dat dit onzin was, hij zou het met Terrenga bespreken. Noël komt om + 18.15 uur vrijdag de tapes halen. Niet veel, De Bree heeft zijn gedateerde uren moeten maken + de eventuele tapes van Blankenstein.

 24 september 1981 (donderdag)

De Bree belde. Het is definitief zeker, de nieuwe antennes zijn morgen om 8 uur in de lucht. De Bree gaat morgenavond de tapes brengen. Blankenstein moet daarom zijn tapes vanavond bij hem brengen en ik heb hem dus opgebeld. Hij heeft reeds over verschillende gedeeltes heen opgenomen. De tapes van 6 tot 7 uur zijn onbruikbaar, hij gaat vanavond nog een eerder gemaakte editie van Werken op maat brengen.

25 september 1981 (vrijdag)

Niets van Kompas te ontvangen! 's Middags komt Meulenbroek nog een plugplaat brengen: Lilly Varewijck. Hij heeft deze ontvangen op 19 september bij de drive-in show. Die was overigens zeer geslaagd met ongeveer 900 bezoekers. Blankenstein komt ook 's middags langs. Men zendt uit op verminderd vermogen, ergens is een zendbuis kapot. Blankenstein neemt toch gewoon zijn uren van 6 tot 7 op.

26 september 1981 (zaterdag)

Blankenstein: de banden zijn de door de vader van De Bree overhandigd. Blankenstein moet van 0-1 uur een programma doen. Hij heeft dat dus gedaan en heeft ter meerdere zekerheid Bert Ree opgebeld: nee, toch opnemen van 6 tot 7 uur!! Kortom, 1 grote verwarring. Men heeft een vervangingsonderdeel (van de lineair) in Kortrijk gevonden, dus weer op normaal vermogen. Op 3 oktober de volgende drive-in: hard-rock met Joop Berger. Vanmorgen om 7 uur start met Koos Kabbelbeek, van 14-16 de Top 30 met Marc Terrenga en 20-24 Jean Bretel (die van Noordzee), doet het leuk.

27 september 1981 (zondag)

Berger belde: dij doet op 3 oktober de drive-in, zit echter wat zwaar met zijn studie en vraagt of ik die avond in Diksmuide wil doen. Na wat overwegingen besluit ik het niet te doen. Misschien doet hij het toch zelf of anders Ron van Dijk.

28 september 1981 (maandag)

Het programma van 7-9 heet de Botervlotenshow, van 9-11 Werken op maat met Meulenbroek, van 15-17 Non-stop, geen Van der Smissen. Meulenbroek heeft een spot voor de drive-in gemaakt, hierin wordt wel Berger genoemd. Berger belt om 17 uur. Bert Ree komt vanavond rond 20.15 uur te Breskens nieuwe tapes afgeven. De vraag is of ik deze wil ophalen. Natuurlijk! Met de boot van 19.55 over, aan de overzijde was zojuist Bert Ree gearriveerd. Hij had Kompas uitstekend in de auto ontvangen. Hij had maar slechts 20 tapes bij zich en teksten van Terrenga voor jingles. Na circa 5 minuten gauw weer weg, de boot ging terug. Toen vlug afscheid genomen. Een Belg zal de drive-in van 3/10 doen. Nog even bij De Bree geweest.

29 september 1981 (dinsdag)

Werken op maat met De Bree (dus 4 uur achter elkaar). Blankenstein: hij heeft vanmorgen gehoord dat de zender uit de lucht ging voor reparatie.

30 september 1981 (woensdag)

Werken op maat weer met De Bree. De tapes worden overigens wel op tijd ingestart. De vraag is of we nog steeds 5 minuten na het hele uur moeten beginnen, nu er (alweer) geen signaalschijf is en de tijd tussen de info en minuten na het hele uur wordt gevuld met een instrumentale (Equinoxe). Van 17 tot 18 bijvoorbeeld ook weer non-stop. Van 18-19 geen verzoekplaten maar wel Ricky John. 's Avonds komt De Bree tapes ophalen. Hij gaat morgen naar Oostende, even praten, geen programma.

1 oktober 1981 (donderdag)

Werken op maat met Blankenstein. 's Avonds De Bree opgebeld. Hij heeft nog 13-14 overgenomen van Terrenga, kon dan weg. Het hele huis is leuk verbouwd, tapijt en eierdozen tegen de muren ter isolatie. Alles is mooi en netjes. Volgende week vrijdag 9 oktober 1 dag uit de lucht voor de nieuwe antennes, die lagen er reeds bij Elko, waar hij ook nog even is geweest. Een (richt) antenne komt op Nederland te staan!!

2 oktober 1981 (vrijdag)

Jeffrey Muller zal voortaan de tendering van de tapes van Koos Kabbelbeek uit Goes verzorgen. Vandaag de 1 e zending ontvangen. Hugo is over gevaren om de tapes aan Noël te overhandigen.

4 oktober 1981 (zondag)

Hugo live van 10-11 en 11-12 uur in plaats van Leecoo, die onlangs vader is geworden.

5 oktober 1981 (maandag)

Werken op maat met De Bree, van 15-17 Non stop.

6 oktober 1981 (dinsdag)

Nu weer ineens een signaalschijf: Maria Magdalena van Bobby prins. De info-spot is (nog steeds) slecht gemonteerd. Werken op maat met De Bree. Het programma van 14-15 uur heet “15 hits en meer”. Van 15-17 non-stop in het Free Radio Magazine zijn door een luisteramateur een aantal zaken over vrije radio in de kuststreek op een rijtje gezet, waaronder over Kompas (Kulturele Onafhankelijke Maatschappelijke Publieke Audio Service). De schade van het doorknippen van de elektriciteitskabels door de VRO zou 6.000 gulden bedragen. De Oostendse pers heeft onder andere geschreven: “er zijn 2 eerlijke stations in Oostende en omgeving: Galaxy en Kompas! De VRO heeft ook Contact verlinkt toen zij gedurende de maand juli een relais-zender hadden. Op een avond, toen Kompas aankondigde uit de lucht te gaan (op 13 april) heeft men gezegd: we gaan ons verdiepen in mogelijkheden voor de legalisatie. We brengen de zendmast op 35 meter hoogte en gaan terug naar 100 watt. Na de oproep tot steun zag het reeds een half uur na de uitzending zwart van de mensen bij het opgegeven studio-adres in Zande.

Om 18 uur een nieuw figuur, ik dacht Jan de Wit te verstaan. Hugo heeft een hele goede spot gemaakt voor de Kompas drive-in (veel fase en echo).

7 oktober 1981 (woensdag)

17-18 uur nog steeds non-stop, geen Broekman. Werken op Maat met De Bree.

8 oktober 1981 (donderdag)

De Bree kwam langs met diverse plugplaten, meegebracht door Meulenbroek afgelopen zondag (Maria Magdalena van Bobby Prins en de signaalschrijf van vorige week (nooit gehoord): Lieveling van Eddy Marno. Ook een verzoekje voor het programma van Blankenstein en gebruikte tapes. Hij wist nog niets over wie er de tapes morgen op komt halen. Nog even bij Blankenstei langs geweest om het verzoekje en de tapes af te geven. Het programma van Joop Berger heet “15 jaar hits en meer”. Een gouwe-ouwe programma met veel achtergrond-informatie over de groepen. Steeds vanaf 1966 tor nu, platen in volgorde van “oudheid”. Een beetje saai. Johan ontvangt Kompas vrij slecht nu.

9 oktober 1981 (vrijdag)

De tapes van Koos en mij naar De Bree gebracht. Joop gaat vanavond om 18 uur met de boot over (Noël zal in Breskens zijn). Van Blankenstein gehoord dat Willy Leecoo nu vader is geworden. 's Avonds Berger opgebeld. Hij had een uur met Noël gesproken. Er komt geen stuk boven op de mast, er komt een geheel nieuwe mast van circa 35 meter hoogte met nieuwe antennes. Het beton daarvoor was nog niet geheel hard geworden (door wind en regen) en zodoende is men vandaag niet uit de lucht geweest. Men bekijkt nog even wanneer de zender off-air gaat. Noël stopt binnenkort met de drive-in. Mike West zal het gaan doen. “15 jaar hits en meer” van Berger was zomaar een 1-wekelijks experiment, het kostte te veel werk (vooral om echo te maken, hij moest daarvoor eerst de teksten op tape inspreken).

12 oktober 1981 (maandag)

De Bree kwam even langs om een nummer op te nemen van Enola Gay, verder geen nieuws.

14 oktober 1981 (woensdag)

Tot mijn verbazing ontving ik vandaag voor het eerst: Radio Carolientje (van de VRO, waar ruzie schijnt te zijn; Noordzee zit namelijk op 100,2 mHz. Daar waar Kompas hoort te zitten, vlak naast SIS (circa 101,7)!

15 oktober 1981 (donderdag)

Kompas kan ik zelf (ook in de garage) niet ontvangen. De grote/sterke joodse zender Judaica uit Brussel is weer terug in de lucht, geen Carolientje meer te ontvangen. Blankenstein meldt dat Kompas sinds 13 oktober vanaf 24 uur uit de lucht is! Dit wegens “technische reparaties”. Nu nog steeds uit de lucht.

16 oktober 1981 (vrijdag)

Bij de Bree tapes wezen brengen, deze worden door Hugo naar Oostende gebracht, immers Kompas is wel degelijk in de lucht! De Bree zelf is gisteren geweest en heeft 17-18 uur gedaan. De zendmast staat er nog niet en men weet nog niet precies wanneer deze neergezet wordt, misschien maandag 19 oktober. Pa De Bree kon echter de laatste tijd vanaf z'n kraan op scheepswerf De Schelde ook slechter als ooit ontvangen. Wel hoort hij dat het uitzenden van de tapes van Werken op maat wederom een grote rotzooi is. Een bandje van Hugo en hemzelf zijn 3 keer uitgezonden.

17 oktober 1981 (zaterdag)

Blankenstein kan Kompas in tegenstelling tot mijzelf weer ontvangen.

18 oktober 1981 (zondag)

Hugo en Ron in Oostende. Hugo is live te horen met impressies en gesprekjes vanaf de “Hobbybeurs” in de sporthal te Koekelare. In de studio zit Ron die de platen draait en Dorine die nog een praatje doet met een lokale artieste. Dit onder de noemer Kompas Totaal (14-18 uur). Zeer leuk! Goed! Van 18-19 uur Dorine. De nieuwe signaalschijf is We kill the world van Boney M (pas uitgekomen, goed nummer).

19 oktober 1981 (maandag)

Blankenstein heeft de Bree gebeld. Deze week oude tapes van 7-9 uur. Hij dacht, zoals hem gezegd was, dat Kompas uit de lucht ging. Werken op maat met Berger. Hugo, hij niet in ieder geval, gaat 24 oktober naar Oostende voor de montage van de jingles. Ron zit op dit moment in de ziektewet en heeft de afgelopen weken de diverse instrumentale deuntjes uitgezocht die geschikt zijn om ingezongen te worden en heeft tevens teksten bedacht.

20 oktober 1981 (dinsdag)

Werken op maat live

21 oktober 1981 (woensdag)

Blankenstein heeft Hugo gebeld voor tapes voor mij. Ik wil vooruit werken in verband met komende tentamens. Ik kan ze 's middags ophalen bij z'n ma, echter ze wist van niets. 's Avonds komt Hugo ze persoonlijk brengen! De verbinding op 18 oktober gebeurde door middel van een 27-mc bakkie, waar aan de modulatie gesleuteld was, zodat het stemgeluid enigszins natuurlijk via de eigenlijke zender uitgezonden kon worden. De belangstelling was overweldigend, evenals de reacties op het programma. Hugo kon meeluisteren via een radio in de sporthal, maar aangezien ze daar nog bezig waren met radiografisch bestuurde auto's e.d. viel het signaal veel weg. Men zit wel weer op verminderd vermogen, er zou weer een buis kapot gesprongen zijn.

22 oktober 1981 (donderdag)

De Bree opgebeld: Men zit nu op circa 500 watt. De nieuwe mast kan nog niet geplaatst worden, in verband met de vele regen zou de kraanwagen wel eens weg kunnen zakken in de modder. Ron en Koos gaan naar Oostende op 24 oktober en zullen de tapes brengen en andere mee terug nemen. Werken op maat vandaag met Koos.

23 oktober 1981 (vrijdag)

Tapes bij De Bree gebracht, alwaar ook Berger zat. De ingezongen stukken zullen naar Hans Knot wederom gestuurd worden die ze dan zelf inmixed. De Bree is zelf afgelopen week nog even bij Knot daarover wezen praten in Groningen. Ron ziet het gebeuren wel degelijk zitten, nadeel is dat ze de studio slechts voor 1 dag ter beschikking hebben. Ze beginnen om 8.30 uur en dus zullen Koos en Ron vroeg met de boot over moeten. Verder moesten we een papier invullen met betrekking tot minimale en maximale uren in de toekomst. Werken op maat live met Jan de Smit. Maarten Broekman schijnt nu definitief weg te zijn, ook bij WLS.

25 oktober 1981 (zondag)

Blankenstein is bij Van Dijk in Oost-Souburg tapes wezen halen voor 2 weken. De opnames zijn goed verlopen, maar er moet nog meer gedaan worden.

26 oktober 1981 (maandag)

Steven Van Hove, ook weg bij Kompas, nu voor 5 uur per week bij WLS. Maarten Broekman zou toch weer bij WLS te beluisteren zijn, iedere maandag van 19-20 uur. Hij brengt in z'n show tot uitdrukking dat hij een jaar of 3 a 4 geleden met Ton Schipper (ook bij WLS) heeft samengewerkt.

28 oktober 1981 (woensdag)

De Bree belde. Afgelopen dag in Oostende geweest. Hij heeft van 17-18 uur alleen en van 18-19 uur samen met Terrenga gedaan. Men had expliciet mij gevraagd voor een drive-in op 7 november, ik heb er niet veel tijd voor in verband met tentamens. De omgeving van de studio is nog steeds even drassig als 2 weken terug. Nieuwe antennes laten nog even op zich wachten, maar ontvangst “moet wel” verbeteren binnen circa 2 weken volgens Terrenga. De kans zit er verder nog in dat men een nieuw studiogebouw gaat betrekken in Gistel(?). De koper van de huidige boerderij zit in de bak in verband met tax en door dit huisje te verkopen zou hij weer aan geld kunnen komen. Er staat een oud café ergens leeg, dat men dan wil inrichten.

30 oktober 1981 (vrijdag)

Bij de Bree banden gebracht. Morgen gaan deze mee met Ron, die er een drive-in gaat doen.

31 oktober 1981 (zaterdag)

Vanavond 4 optredens van de drive-in show!

1 november 1981 (zondag)

De ontvangst laat zeer te wensen over.

2 november 1981 (maandag)

De Bree belde. Kompas vanmorgen om 11.45 uur uit de lucht. De Bree, deze week vrij, was toen nog slechts enkele kilometers van de studio met zijn auto verwijderd. Men meldde dat in verband met technische moeilijkheden men uit de lucht ging. De oproep op de zender werd gedaan “Wil Tom de Bree doorrijden naar Walter Decru ”. Het was namelijk windstil geworden en men besloot toen maar de antenne naar beneden te halen. Nu is men bezig 4 boven elkaar verticale dipolen te hangen, alleen gericht op Nederland. Als het signaal nu niet te ontvangen zal zijn, dan nooit meer … Morgen om 20 uur vergadering van de programmaraad. De Bree vroeg of ik mee ging, helaas echter geen tijd.

3 november 1981 (dinsdag)

De Bree komt 's avonds, na de vergadering, even langs om de Kompas Top-30 en mijn post af te geven.

4 november 1981 (woensdag)

Terrenga is geen programmaleider meer. Het is overgenomen door Willy Leecoo. Verder heeft De Bree op de vergadering nogmaals op de horizontale programmering en op het format gewezen. Zij vinden dat wij van de leuke platen draaien, maar zeggen als antwoord op de vraag “Dat kunnen jullie toch ook?” : “Nee, dat kunnen wij niet”. Volgens De Bree staan de antennes totaal niet gericht op Nederland, maar eerder het Belgische land in.

5 november 1981 (donderdag)

KOMPAS OPGEPAKT!! Rond 16.30 uur wordt ik door De Bree opgebeld. Hij is net even door Dorine opgebeld. Zij zat in haar auto naar haar werk, ineens geen ontvangst meer. Zij belde daarop Walter Decru op, die snel een kijkje ging nemen. Toen was alles al in beslag genomen. De gehele studio-uitrusting, zender, platen tot zelfs het koffiezetapparaat toe. Het schijnt desalniettemin om een algemene actie te gaan in de kuststreek, er schijnen nog andere zenders opgepakt te zijn. Om circa 15.30 uur kwam de politie langs bij Kompas. 's Avonds bereikt dit bericht het BRT-nieuws! Er zijn nog 7 anderen in de omgeving van Oostende opgepakt. Frans Vandersmissen, die zijn programma zat te presenteren, moest voor verhoor mee naar het bureau, maar is later, volgens het nieuws, vrijgelaten. FRM: Bert Ree schrijft weer een stukje over de radio in de kuststreek. De Kompas studio's staan aan de Schauteetenstraat 6 B 8280 Zande-Koekelare.

6 november 1981 (vrijdag)

Gazet van Antwerpen: De actie is uitgevoerd door Oostendse politie met steun van de RTT. Het betrof hier een systematische ontmanteling. Rond 18 uur waren er al 4 opgepakt en toen zouden er nog 4 volgen. Er is in de loop van de avond een spontane protest-vergadering aangekondigd van de vrije radio's.

7 november 1981 (zaterdag)

Kompas zal binnen 2 weken terug keren.

10 november 1981 (dinsdag)

De Bree belde op. Kompas zal op vrijdag 13 november terug keren met non-stop en op 14 november om 12 uur met officiële uitzendingen. Hij gaat morgenavond naar België, zal tevens tapes brengen. Ik moet nog 1 uur maken, de tapes voor morgen 17.30 uur bij De Bree brengen.

11 november 1981 (woensdag)

Blankenstein gaat vanavond mee met De Bree naar Oostende. Wat ze er gaan doen is nog onbekend. Ik neem vanmiddag nog 1 uurtje, de maandag, op. De vrijdag voor 20 november wordt een oude tape van 13 oktober. Ik geef ze af bij Blankenstein. Vanmiddag is er een demonstratie in Oostende voor vrije radio's waaraan diverse vrije radio's aan mee doen.

13 november 1981 (vrijdag)

Blankenstein is met De Bree op een vrije radio-avond geweest in een discotheek in Oostende. Daar zat de hele Kompas-ploeg en de verschillende vrije radio's mochten er een half uur muziek draaien. Ook ex Caroline en Mi Amigo en laatstelijk Paradijs reclame-ronselaar Danny Vuylsteke en ex kok van de MV Mi Amigo Kees Borrell waren er. Wat ze er deden is onbekend. Men gaat niet maar vanuit de oude boerderij uitzenden, maar vanuit het eerder genoemde café circa 1 kilometer verderop richting Koekelare, in eerste instantie met verminderd vermogen. Blankenstein heeft vandaag echter nog niets vernomen. Voor de volgende week zijn er geen tapes meer, hij gaat vanmiddag bij Ron van Dijk kijken. Die had er slechts 3 voor ons beiden. Ik heb er 1 meegenomen en ga vanavond 2 uur volmaken. Afgelopen maandag is Dorine bij De Bree thuis geweest! 

14 november 1981 (zaterdag)

Hugo Meulenbroek heeft ook geen tapes meer de laatste poging waag ik bij De Bree, maar ook hij heeft er geen meer. Zo erg is het niet, want de terugkomst is 1 week uitgesteld. De rechter, of het Openbaar Ministerie heeft gesteld dat als men 2 weken uit de lucht blijft men al de studio-apparatuur tergu krijgt. Daar wacht men op. Aanstaande dinsdag weer een vergadering van de programmaraad. Ik zal nog hittip-jingles maken voor Marc Terrenga, Frans Vandersmissen, Willy Leecoo, Ricky John en Mike West.

15 november 1981 (zondag)

Het bericht van gisteren doorgegeven aan Blankenstein.

19 november 1981 (donderdag)

De Bree belde. Hij was dinsdag naar de vergadering geweest, Net als vrijwel alle stations in de omgeving blijft Kompas tot 28 november uit de lucht. Dan zou men de apparatuur terug kunnen krijgen. Er is overigens wel nieuwe apparatuur. De eerste weken zal echter nog worden gewerkt vanuit de oude locatie, later vanuit het nieuwe gebouw. Waarschijnlijk eerst met 100 watt en later "gewoon" 900 watt sterk. Ik ga binnenkort waarschijnlijk wat drive-in shows doen. De Bree doet dat in ieder geval op 5 december. Hij vertelde nog van zijn laatste drive-in: Jeugdhuis Nonstop in Oostende. Er waren ongeveer 60 bezoekers en om 0.00 uur was iedereen weg, dus drive-in afgelopen. Hij is toen naar Hugo gegaan en later naar een gastoptreden van Terrenga in dancing Wit Paard waar zo'n 200 man aanwezig was. Ook onder andere Walter met het hele gezin. Om 4.30 uur zijn ze dan bij Noël gaan slapen. Wat nog hilariteit gaf, omdat Hugo's stretcher midden in de nacht dicht klapte!

22 novemer 1981 (zondag)

Voorlopig stop ik er even mee om de dagelijkse chronologie bij te houden, gewoon omdat er niets te melden valt..

29 november 1981 (zondag)

Vanavond heb ik Bert Ree gebeld. Men wacht tot 5 december of 7 december, eerder 7 december en dan nog op zijn vroegst 7 december. Men vindt het nog steeds een beetje riskant, dus wacht men even. De apparatuur krijgt men niet terug, wel is er nieuw materiaal en platen aangekocht en men zal toch voorlopig wel vanuit het oude gebouw in Zande gaan uitzenden. De aankoop van het nieuwe gebouw gaat niet door, de verkoper kreeg spijt en men heeft nu 3 andere villa's op het oog. Aanstaande 26 december zal er in Koekelare een groot solidariteitsbal zijn met de Radio Kompas drive-in show en alle medewerkers. Blankenstein zou voor tapes De Bree bellen, die was echter niet thuis. Ik ga echter bij Ron van Dijk informeren want die er volgens de vader van De Bree nog hebben nadat hij afgelopen zondag in België was voor een drive-in show.

1 december 1981 (dinsdag)

Het is me niet gelukt om Ron te bellen en dus zijn er nog geen tapes.

2 december 1981 (woensdag)

Ron opgebeld. Hij heeft helemaal geen tapes. De drive-in show was een succes met ongeveer 300 bezoekers. De Bree komt langs met 1 cabaret cassette van Urbanus en 1 cabaret-lp van Elko. Ook brengt hij een programmaschema mee en een brief van Dorine. Een gepland kersprogramma van Blankenstein en mij kan niet doorgaan. Er zal tijdens de kerst van 9 tot 11 uur een speciaal kerstprogramma door Leecoo gebracht worden (idem met nieuwjaar). Het nieuwe programmaschema (grof) vooral 's avonds wijkt af. Maandag tot en met vrijdag van 6-7 uur Johan Blankentein, 7-9 Tom de Bree, 9-11 Werken op maat met Jean Pol (woensdag De Bree), 11-12 Paul Meuldijk, 12-14 Marc Terrenga, 14-16 Frans Vandersmissen, 16-17 Joop Berger, 17-18 File (woensdag de scholieren top 10 met Mike West), 18-20 Zomaar een plaat, 20-22 Ma, wo en vr On the rocks met Ricky John, dinsdag Splash '81 met Nick Wave, donderdag Pierre de Grande, 22-24 nachtprogramma met Willy Leecoo, 24-6 non-stop. De programmering in het weekend: zaterdag 6-9 Koos Kabbelbeek, 9-10 Ron van Dijk, 10-12 Hugo Meulenbroek, 12-14 Mike West, 14-16 Top 30 met Marc Terrenga, 16-17 Frans Vandersmissen, 17-18 Ricky John, 18-20 Zomaar een plaat met Dorine, 20-21 De ramen open met Willy Leecoo, 21-24 Nachtparade met Jean Bretel, 24-02 Dorine, 2-6 Non stop. Op zondag: 6-8 Koos Kabbelbeek, 8-9 Kompas klassiek, 9-10 Ron van Dijk, 10-11 Hugo Meulenbroek, 11-12 Willy Leecoo, 12-14 Mike West, 14-15 Rick met de Mick, 15-18 Kompas Totaal, 18-20 Dorine, 20-22 Non stop Music Center Show, 22-24 Jan Desmedt, 0-6 Nonstop.

3 december 1981 (donderdag)

De Bree kwam wat lp's bij Blankenstein terug brengen. Ik zag hem toevallig en sprak nog even met hem. Waarschijnlijk aanstaande zondag naar Oostende voor opnames voor de kerstshow.

5 december 1981 (zaterdag)

Joop Berger belde. Hij wil niet morgen maar volgende week gaan om de eindejaarsprogramma's op te nemen. Blankenstein gaat dan ook mee gaan.

6 december 1981 (zondag)

De Bree opgebeld. Het gaat wel in Oostende, maar niet specifiek voor de kerstshow. Ik ga maar niet, immers volgende week ga ik ook al.

11 december 1981 (vrijdag)

De Bree opgebeld. Het schijnt erg gezellig geweest te zijn vorige week. Met mobiele draaitafels en een mengpaneel en een micro over de lamp heen is er bij Elko thuis opgenomen. We moeten morgen vragen om nieuwe tapes en een nieuwe afspraak voor de jingles, waarvan nog een gedeelte moet worden ingezongen. Kompas is in ieder geval nog niet in de lucht! Wanneer dan? Waarschijnlijk in het weekend van de 19e december.

Ga naar Deel I van het dagboek
 
 

Home | Geschiedenis| Dagboek | Multimedia | Links

 
All Rights Reserved. http://www.radiokompas.net - Original design by Kris-Jan. Adapted by Ron Van Veen.