1991.

En zo komen we terecht in 1991. Voor meer dan de eerste helft van het jaar was en bleef het stil op de 105.8 fm. Dit betekende echter niet dat er niet druk werd onderhandeld met de mensen uit Roeselare die in het bezit waren van de zendvergunning van Radio Kompas.


Na heel wat heen en weer gepraat, waren enkele mensen van het vroegere Radio Kompas, die niet bij X-tra Houtland betrokken waren, er in geslaagd de zendvergunning voor de kompasfrekwentie van 105.8 fm terug te bemachtigen. Die mensen waren op het ogenblik ook betrokken bij Radio Noordzee uit Oostende en er wordt besloten om, in samenwerking met dit Oostends station, Radio Kompas terug in de ether te brengen vanuit Koekelare. Voor beide stations werd een nieuw computersysteem besteld dat werkte met een pulsgenerator en cassettedecks. In augustus werden de computer en de cassettedecks samen met een primitief antennesysteem,voorlopig geÔnstalleerd op een plaats rond de markt van Koekelare. Men had immers vernomen dat Radio Contact Oostende binnenkort niet meer onder deze naam zou kunnen uitzenden omdat kettingradio nog steeds verboden was. Radio Contact Oostende was van plan de naam Radio Kompas te gebruiken omdat ons station toch niet meer uitzond en omdat dat meteen een schot in de roos zou zijn qua naambekendheid. De naam "Radio Kompas" genoot in Oostende immers nog steeds een grote bekendheid. En daar het de bedoeling was om met de originele zendvergunning Radio Kompas terug vanuit Koekelare in de lucht te brengen, werd het een race tegen de tijd.


Op 28 augustus waren er voldoende C-120's opgenomen met non-stop testprogramma's met een nieuw jinglepakket en om 15 uur werd een aanvang genomen met de testuitzendingen van de vernieuwde Radio Kompas via de 105.8 Mhz fm. Door deze elementaire opstelling van het materiaal was het station slechts in Koekelare zelf te ontvangen. De grote mast, notabene dezelfde mast die vroeger door Radio Kompas werd gebruikt, zou zo spoedig mogelijk terug recht gezet worden om zo het zendbereik te vergroten.


Begin september kwam een nieuw nummer uit van het "Xtra-houtlandertje", gerund door een andere groep ex-Kompas-medewerkers waarin gesteld werd dat de nieuwe Radio Kompas niets met hen te maken had. Deze groep zou immers zelf opnieuw starten met een nieuw radiostation vanuit de Vinkeveldstraat in Ichtegem met een nieuwe zendvergunning en onder de naam Radio Baccara. Ook in volgende nummers van het Xtra-houtlandertje wordt promotie gemaakt voor Radio Baccara en zijn drive-in-show.


De mensen van Radio Contact Oostende hebben hun plannen inmiddels ook uitgevoerd en op 17 november start hun radiostation eveneens onder de naam Radio Kompas. Dit station was eigenlijk de voortzetting van Radio Activity uit Oudenburg. Dat werd overgenomen door de Contact-groep en verhuisde naar het Mercatorpand in de Capellestraat in Oostende. Trouwens, ook de frekwentie deed toevallig terugdenken aan onze Radio Kompas : die van ons was vroeger 101.7, die van Kompas Oostende 107.1.


1992.

De Radio Contact groep was natuurlijk niet opgezet met de start van Radio Kompas in Koekelare. Er werd dan ook meteen klacht ingediend tegen onze Radio Kompas omdat dit voor verwarring zorgde voor de adverteerders en doordat ons station een tijd uit de lucht was geweest meenden de mensen van Radio Contact dat wij het recht op het gebruik van de naam "Radio Kompas" hadden verloren. De Brugse rechter Danneels besliste er in kortgeding echter anders over. Op 7 februari achtte hij de eis van Radio Contact Oostende ongegrond, omdat onze radio reeds lange tijd over een vergunning en een erkenning beschikte. Onze nieuwe "Radio Kompas Koekelare" mocht dus blijven uitzenden. De Oostendse Radio Kompas (Radio Contact dus) beschikte natuurlijk over genoeg financiŽle middelen om tegen deze uitspraak in beroep te gaan. Het zou echter nog een paar maanden duren vooraleer de zaak weer zou voorkomen.


Dit besluit zette voor ons vernieuwde, prille radiostation het licht op groen voor verdere plannen. De grote mast werd overeind gezet op de Ruidenberg in Ichtegem, op nauwelijks 500 meter in vogelvlucht van de studio's van de voormalige Xtra fm Houtland, de eerste opvolger van Radio Kompas. Bij de mast werd een voorlopige studio geplaatst met daarin het nieuwe computersysteem. Het systeem werkte als volgt : alle liedjes werden op C-100 cassettes opgenomen volgens verschillende categorieŽn vb. slow, 80's, top 40, jingle, reklame, tijdsein,enz... Op het einde van de song of item, waar je in live uitzendingen normaal een nieuwe song zou starten, werd door middel van een pulsgenerator een onhoorbare puls gegeven. De computer herkende deze puls en startte de volgende cassettedeck. De cassettedecks werden volgens een format geprogrammeerd.


Op 24 februari werden de nieuwe voorlopige studio en de grote zendmast in gebruik genomen en meteen was Radio Kompas weer te horen met non-stop testuitzendingen in het houtland.


Per 1 maart wordt van start gegaan met de gepresenteerde programma's. Naast de deejays van Radio Noordzee uit Oostende zijn ook nog een paar oude bekenden te horen; met name Marc Terrenga en Tom de Bree. De gepresenteerde programma's liepen van 7 uur 's morgens tot 19 uur 's avonds. Het programmaschema zag er als volgt uit :
- tijdens de weekdagen : van 7 tot 11 uur : Wim Bosman, tussen 11 en 13 uur : Marc Terrenga, tussen 13 en 15 uur : Tom de Bree, tussen 15 en 19 uur : Ron Van Dam.
- op zaterdag en zondag : van 7 tot 9 uur : Rob Hudson of Bernard Delange, van 9 tot 13 uur : Johnny Mc Queen, van 13 tot 17 uur : op zaterdag : De Radio Kompas top 40 met Wim Jansens, op zondag : Ron Van Dam, tussen 17 en 19 uur : Rob Hudson of Bernard Delange.
De deejays nemen per uur vier blokken van 1 of 2 platen op, eerst een top 40 hit al dan niet gevolgd door een Nederlandstalige en voorzien van presentatie. Ieder blok werd afgesloten met een stationsjingle. Naamjingles konden gedraaid worden in de blokken. Het uur werd verder vol gemaakt door de reklames en de andere muziekcategorieŽn die niet in de deejayblokken zaten. En het klonk allemaal formidabel. Dit zou DE comeback van het "muzikaal kloppend hart van West-Vlaanderen worden.


Op 28 maart zorgt de openbare omroep alweer voor meer concurrentie. Dan start namelijk het vijfde radionet onder de naam "Radio Donna". Voor de uitzendingen in West- en Oostvlaanderen wordt ei-zo-na de oude Kompasfrekwentie gebruikt : die van Kompas was 101.7, die van Donna 101.5. Doordat ondertussen ook de openbare omroep in BelgiŽ reklame mag uitzenden op de radio, betekent dat voor de lokale radio's alweer een stuk minder inkomsten.


In het meinummer van het Xtra-houtlandertje verschijnt ondertussen een reklame voor Radio Kompas Oostende op 107.1. Deze andere groep ex-Kompasmedewerkers wensen zich nogmaals te distanciŽren van de nieuwe Radio Kompas op enkele honderden meters van hun deur en betuigen hun sympathie voor het Oostendse station.


Op het einde van juni wordt in de Sterrestraat in Koekelare de nieuwe studio in gebruik genomen. De verbinding met de mast gebeurt via een telefoonlijn. In de studio wordt een exacte kopie van het studiomeubel van Radio Noordzee uit Oostende neergepoot. Het computersysteem werkte zo, dat er ook live-uitzendingen konden plaatsvinden. Dat zou dan de volgende stap zijn. Het lag in de bedoeling om tegen de elfde verjaardag van het station, begin juli, een live uitzending te laten plaats vinden. Helaas is dit niet doorgegaan en er is ook nooit een volgende poging ondernomen om live uit te zenden want...


Na een veelbelovende zomer komt voor het nieuwe Radio Kompas het vonnis in beroep. De uitslag kwam als een donderslag bij heldere hemel. Radio Kompas Koekelare werd in het ongelijk gesteld. Omdat het station in Koekelare op het moment van de start van Radio Kompas Oostende, nog niet uitzond voor de regio waarvoor het toestemming had en omdat het station uit Oostende een patent had genomen op de naam "Radio Kompas" kende de rechter in beroep de naam "Radio Kompas" toe aan de VZW Activity, die het station in Oostende runde, in plaats van aan de VZW Kompas van ons Koekelaarse radiostation. Er nog meer geld tegenaan gooien zou nutteloos zijn want de Contact-groep stond op dat gebied veel sterker in zijn schoenen. De initiatiefnemers van het nieuwe Radio Kompas Koekelare vonden het zinloos om het station een andere naam te geven omdat de naambekendheid dan al verloren zou zijn aan het Oostendse station. Ook de presentaties kwamen weg te vallen precies omdat het station nu geen naam meer had. Er werd dan maar een tijd verder naamloos non-stop uitgezonden en ondertussen werd naar een oplossing gezocht.


De oplossing om het station toch nog op ťťn of andere manier onder de naam Radio Kompas te kunnen laten uitzenden, kwam er maar niet en verder naamloos uitzenden had ook geen zin omdat dit zeker geen adverteerders opleverde. Ten langen laatste werd dan maar besloten om de uitzendingen stop te zetten en de VZW Kompas kompleet met zendvergunning te verkopen. Hier viel het defenitieve doek voor Radio Kompas als radiostation.


De VZW Kompas werd overgenomen door de andere groep ex-kompasmedewerkers die nog steeds een radiostudio hadden in de Vinkeveldstraat in Ichtegem. Doordat zij nu over een geldige zendvergunning beschikten, hoefden ze er geen nieuwe meer aan te vragen en Radio Baccara werd opgegeven. Als Radio Kompas kon men wegens het vonnis van de rechtbank ook niet gaan uitzenden. Daarom werd gekozen voor een naam in opvolging van het station dat laatst in deze studio's had uitgezonden. De laatste radio vanuit de Vinkeveldstraat was X-tra fm Houtland geweest. Men koos daarom voor "Radio Houtland". De testuitzendingen gingen van start op 8 april en op 1 juli volgden de gepresenteerde programma's.


Dat het station een rechtstreekse opvolger van Radio Kompas was, werd al snel duidelijk door zowel de medewerkers als de programma's die op Radio Houtland te horen waren. In het begin werd ook nog vaak naar Radio Kompas verwezen. Ook op het promotiemateriaal zoals stickers, zonneband en draagtas was de Kompas-ster en de koptelefoon terug te vinden. Gaandeweg bouwde het station zijn eigen identiteit uit. Het werd ťťn van de beste lokale radio's in de streek. Radio Houtland hield het zeven jaar vol als zelfstandige lokale radio. Per 2 mei 2000 sloot Radio Houtland zich aan bij het VMM (Roularta) netwerk Radio Mango. Toen de VMM stopte met hun netwerk van lokale radio's, ging Radio Houtland zich op 1 juni 2003 aansluiten bij kettingradio Topradio en werd dus vanaf dan "Topradio Houtland". Ondertussen waren de studio's reeds verhuisd naar de wijk "de mokker" in Koekelare. Op 16 september 2007 werd Radio Houtland ťťn van de drie zenders van het netwerk "Radio Extra Gold".
Radio Extra Gold Houtland zendt nu nog steeds uit op de ex-Kompasfrekwentie van 105.8 Mhz fm en wordt nog steeds gerund door de VZW Kompas.


 
 

Home | Geschiedenis| Dagboek | Multimedia | Links

 
All Rights Reserved. http://www.radiokompas.net - Design by Ron Van Veen.