1989.

Op 1 februari startte het eerste commerciële TV-station in België, met name de Vlaamse Televisie Maatschappij; VTM. De gevolgen voor de lokale radio’s zouden dramatisch zijn.


Na het gebruikelijke bal en de overzichtslijsten van het voorbije jaar, was het eerste feit voor dit jaar de jaarbeurs in het Media-center in Oostende, van waaruit weer live uitzendingen werden verzorgd tussen 15 en 23 april van 15 tot 19 uur. Ons station was er weer aanwezig met een stand voor interviews en optredens en er werden gratis promotie-artikelen uitgedeeld.


Het volgende evenement gaat door tussen zaterdag 29 april en maandag 1 mei. De derde editie van de Oldies top 1000 met weer duizenden franken aan prijzen vindt plaats in dit weekend en net als de vorige twee jaar wordt het ook dit jaar weer een grandioos succes.


Op zondag 30 juli werd een grote fiets kroegentocht georganiseerd met als finale de ondertussen ook al even traditionele barbecue in de tuin van ons station.


Ondertussen kregen de inkomsten van veel lokale radio’s een flinke deuk door de opkomst van VTM. De grote nationale publiciteitsregieën dropten hun campagnes nu immers bij VTM in plaats van bij de radio’s. Bovendien steunden ze nu openlijk de zogenaamde kettingradio’s (zoals bijvoorbeeld Radio Contact) omdat die een veel groter luisterpubliek konden aanbieden. Ieder lokaal station dat lid was van de “ketting”, ging onder dezelfde naam dezelfde programma’s uitzenden zodat het leek alsof je in verschillende streken naar hetzelfde station kon blijven luisteren. VTM startte na de goede ervaringen met Radio Contact zelf twee dergelijke kettingradio’s, Radio Mango en Topradio.


Ook de artiesten lieten de lokale radio’s meer en meer links liggen. VTM was immers gestart met het muziekprogramma “10 om te zien”, dat zeer druk bekeken werd en dus ideaal was als promotiemiddel. Daarnaast was het voor artiesten veel interessanter om op een kettingradio promotie te maken en zo een veel groter publiek te bereiken dan met de lokale radiostations.


Naast deze feiten kwam daar voor Kompas nog bij, dat het station, na zeven jaar in de Bisschophoekstraat, zou moeten gaan verhuizen. De huiseigenaar van het studiogebouw ging immers met pensioen en had besloten zijn eigendommen te verkopen om ergens anders van zijn verdiende rust te gaan genieten. Voor de mensen van Alpine was dit waarschijnlijk het ideale moment om te verhuizen naar Oostende. De meeste medewerkers van Kompas hadden echter door de jaren een band met de gemeente Koekelare en verkozen om daar te blijven.


Het werden dus ook voor Radio Kompas moeilijke tijden. Er werd eenzijdig besloten om af te zien van verdere samenwerking met Radio Alpine en er werd gezocht naar een eigen oplossing.


Die oplossing dacht men gevonden te hebben in de vorm van Radio X-tra FM. Dat was een netwerk opgericht door de BVBA XTRA FM, met onder andere Luc De Groot en Rudi Van Vlaanderen. Het idee was om een nationale popzender op te richten. De zaken werden meteen professioneel aangepakt. Dankzij een akkoord met de Franse radioketen Septentrion, kon men vanaf de start beschikken over een stereozender die net over de grens, op Franse bodem stond. Deze zender bestreek zowat geheel Oost- en West-Vlaanderen. Het feit dat uitzendingen in stereo toen in België verboden waren, werd zo handig omzeild Voor de rest van Vlaanderen beschikte men van bij het begin over 32 lokale radio’s die door middel van muziekcassettes voorzien werden van de programma’s van X-tra FM. De studio’s van X-tra FM bevonden zich in Denderleeuw. Van daar uit voorzagen onder andere Rudi Van Vlaanderen, Rudi Van Dam, Peter Hoogland, Peter Vincent, Dirk De Vries, Erik Marijse en Willy Sommers het netwerk van een 24-uurs programmering. De playlists werden met een Amerikaans systeem met de computer opgesteld. Er was ook sprake van een flinke samenwerking tussen de radioketen en VTM. Willy Sommers overliep wekelijks, in de “X-tra editie”, de Vlaamse top 10, iets wat hij bij VTM in “10 om te zien” ook deed. Erik Marijse had in “X-tra Belgium” aandacht voor alle andere Belgische produkties.


Radio Kompas sloot zich aan bij de keten X-tra FM en werd Kompas-X-tra FM. Een gedeelte van de eigen programmering bleef nog, de rest waren de programma’s van X-tra FM.


Inmiddels had men voor het station ook een nieuwe lokatie gevonden in een huisje aan de Steenovenstraat, een zijstraat van de provinciebaan. Het was de bedoeling dat tegen 1 december de nieuwe studio’s zouden zijn ingericht en dat de zendmast verhuisd was. De samenwerking met X-tra FM zou worden verder gezet.


Natuurlijk waren de twee mensen van Radio Alpine die nog altijd in de beheerraad van Radio Kompas zaten, niet gelukkig met deze gang van zaken omdat zij, naar eigen zeggen, flink in Kompas geďnvesteerd hadden. Een reaktie kon dan ook niet uitblijven. Op dinsdagmiddag 24 oktober rond 13u30 vielen een twaalftal man van Radio Alpine de studio van Kompas in de Bisschophoekstraat binnen en namen alle uitzendmateriaal zoals alle platen, platendraaiers, cassettedecks, het grote LEM-mengpaneel en de zender zelf mee. Volgens hen was alles wat ze meenamen, eigendom van Radio Alpine. Luc De Vos die op dat moment van dienst was in de studio, had tegen deze bende geen verweer. Hij mocht enkel nog de reklames en het tijdsein van 14 uur draaien en daarna verdween Radio Kompas uit de ether. Voor goed ?


Kort nadien werden alle Kompasmedewerkers samengeroepen voor een vergadering in de sporthalle van Koekelare. Danny Vuylsteke, die ook bij X-tra FM betrokken was, nam het woord. Radio Nova (weet je nog wel) dat uitzond vanuit de Vinkeveldstraat 4 in Ichtegem, bovenop de Ruidenberg, aanvankelijk op 105.5 fm en daarna op 103.5 fm, was inmiddels met uitzenden gestopt en Radio Noordzee uit Oostende had het station overgenomen om tijdelijk hun programma’s ook in het houtland te kunnen laten beluisteren. Omdat zij aan deze zender niet veel hadden en omdat de zendvergunning maar enkele maanden meer geldig was, waren zij bereid om dit station op zijn geheel aan de groep van Kompas te verkopen. Er werd dan ook onder de aanwezigen op de vergadering afgesproken wie wat zou betalen en hoe terug betaald zou worden. De werkzaamheden in de Steenovenstraat werden stopgezet en vanaf 1 december zouden de uitzendingen hervat worden via de 103.5 fm. De programmatie was exact dezelfde als die van Radio Kompas maar men kon de naam Kompas niet gebruiken omdat de V.Z.W. Kompas nu ook in handen was van Patrick Crabbe van Alpine. Er werd gekozen voor de naam X-tra FM Houtland. In Torhout had Radio Halifax op 106.8 fm zich inmiddels ook aangesloten bij X-tra FM en op beide frekwenties werden nu de programma’s van X-tra Houtland uitgezonden. De studio in ichtegem was te bereiken via 051/58 07 16 (de studionummers van Kompas waren 051/58 07 95 en 051/58 07 96). Het postbusadres : postbus 19 te 8280 Koekelare (Kompas was postbus 9).


1990.

Zo wordt het jaar 1990 ingezet. Dankzij de naambekendheid van X-tra FM in het Vlaamse land en die van Kompas in het Houtland, loopt het voor X-tra (fm) houtland uitstekend. Inmiddels is in de studio een computersysteem geplaatst, dat nog voor Radio Kompas besteld was. Op dat systeem waren een flink aantal cassettedecks aangesloten die in een bepaalde volgorde automatisch werden gestart. Zo was er bijvoorbeeld één voor het tijdsein (hetzelfde als dat van Kompas-X-tra FM), twee voor reclames en een stuk of tien voor programmabandjes van een uur. De decks speelden ook auto-reverse. Dit betekent dat wanneer een bandje afgespeeld was, de achterkant automatisch werd klaargezet om te kunnen spelen op het geprogrammeerde uur, en dat zonder de band te hoeven draaien. Zo kon men met de resterende groep medewerkers de radio toch draaiende houden.


Vanaf 7 april kwam ook de voetbalploeg weer in aktie. De eerste match was tegen het OCMW van Middelkerke.


Op 19 mei werd zelfs weer een fuif georganiseerd; de tussen inn fuif; met de X-tra FM Houtland Drive Inn Show, in de cafetaria van het sportcentrum in Koekelare.


Ook het fanblad van de radio, dat tot nu toe het “Kompassertje” noemde, veranderde van naam naar het “X-tra Houtlandertje”.


Halverwege het jaar is de vergunning voor de 103.5 fm verstreken en het station gaat, alhoewel de kompasvergunning nog steeds in Roeselare is, terug naar de vertrouwde 105.8 fm op 1 augustus. Ondertussen was het op de grote Franse X-tra FM zender stil geworden.


Op 12 augustus werd wederom een barbecue georganiseerd waar deze keer meestal de medewerkers met hun familie aanwezig waren.


Intussen was door de Roeselaarse mensen uit de kompas-beheerraad klacht ingediend tegen X-tra Houtland wegens het illegaal gebruiken van de 105.8 fm en eind september moesten de uitzendingen dan ook gestaakt worden. Er was nu alleen nog de Torhoutse X-tra Houtland op 106.8 fm. Korte tijd later ging echter de NV CREAM, die de reklame voor de kettingradio verzorgde, failliet en dat betekende het defenitieve einde van de ketting X-tra FM.


Ga naar de volgende Geschiedenispagina.
 
 

Home | Geschiedenis| Dagboek | Multimedia | Links

 
All Rights Reserved. http://www.radiokompas.net - Design by Ron Van Veen.