1987.

1987 begint zoals altijd met het bal voor het studiopersoneel op 3 januari in zaal Centrum in Leffinge, ondertussen de vaste stek geworden voor deze fuif.


Op zondag 4 januari worden weer de jaaroverzichten van het voorbije jaar op de luisteraar losgelaten. Opvallend hierbij was dat Sandra Kim zowel in de top 100 als in de I..C.M. top 30 op nummer één stond met haar winnende eurovisiesongfestival-lied “J’aime la vie”.


Begin 1987 is er voor ons station nog goed nieuws : Radio Kompas krijgt van staatssecretaris Paula D’hondt een voorlopige zendvergunning als lokale radio.


Ondertussen is het deejaybestand van Kompas al weer aardig veranderd. Zo horen we nu namen als Peter Vanderhulst, Maarten Beekman, Wim Deruiter, John Westland, Nico Verbeek, Henk Versluis, Peter Van Zon, Perry Van Humbeek, Wim Vandevelde en André Schipper, om er maar een paar te noemen.


Donderdag 30 april wordt van start gegaan met de eerste editie van de oldies top 1000. Die duurt maar liefst 50 uur en wordt volledig live gepresenteerd. De luisteraars die dat willen, kunnen een lijst van deze top 1000 bestellen bij het station.


Wandelclub Koekelare organiseert op 15 mei de Blarentocht; een wandeltocht over 100 kilometer. Die gaat vooral ’s nachts door. Kompas verslaat met een ploeg van een tiental man het hele gebeuren.


De maand daarop trekt de mobiele Kompasstudio richting Ieper om daar vanaf vrijdag 26 juni verslag uit te brengen over de Rallywedstrijd “de 24 uren van Ieper”.


Op 19 juli ging de jaarlijkse barbecue door in de tuin van Kompas. Zoals steeds waren er ook nu live uitzendingen met optredens en interviews van uit de tuin.


We vertelden reeds dat Kompas een voorlopige vergunning had. Dat betekende dat er niet meer mocht afgeweken worden van de wettelijke bepalingen inzake zendsterkte. Er werd afgezien van het idee “kustradio” en Kompas ging zich richten op het “Houtland”.


Door de kleinere zendbereik werden automatisch ook de inkomsten van het station minder. Kompas bleef echter flink investeren in het vernieuwen van apparatuur, zoals bijvoorbeeld een spiksplinternieuw multifunktioneel L.E.M. mengpaneel, wat toen bijna een kleine auto kostte. In de beheerraad van het station ontstond onenigheid over hoe het nu verder moest. Ten langen laatste werd besloten om te gaan samenwerken met de Roeselaarse Radio Alpine. Twee van de vier leden van de beheerraad van Kompas verkochten hun deel aan twee mensen van Radio Alpine, met name Alpine-voorzitter Rik Hoornaert en advocaat Patrick Crabbe.. Die waren bevriend met Rik Denolf van de uitgeversmaatschappij Roularta. Er was toen een vage samenwerking tussen Radio Alpine en Roularta en men was van plan een netwerkje voor West-Vlaanderen op te starten. De plaats voor Kompas in dit netwerk zou dan toch Oostende worden. In ruil kreeg Kompas enkele medewerkers in dienstverband. Er kwamen nieuwsuitzendingen, nieuwe stickers, vlaggen en spandoeken, enkele nieuwe jingles…Het lag niet in de bedoeling om een kettingradio te starten. Dat was immers toen bij wet verboden. Elk station zou zijn eigen identiteit en programma’s behouden. Enkel op reclamegebied zou men samenwerken. Enkel de gekende Roeselaarse deejay Robby kwam nu bij Kompas programma’s verzorgen en werd programmaleider.


Op vrijdag 25 september kwam de Kompas voetbalploeg voor het eerst sinds jaren weer in actie.


De samenwerking tussen Kompas en Alpine resulteerde op 16 oktober in een voetbalmatch Kompas tegen Alpine : eindstand 6-11. Daarna kwam de Kompas-voetbalploeg nog regelmatig het veld op tegen diverse tegenstanders.


In het weekend van 13 en 14 november ging een grootse ringworstenkaarting ten voordele van het studiopersoneel van Kompas door in de cafetaria van de sporthalle in Koekelare. Er kwamen 540 kaarters op af.


En zoals elk jaar op kerstdag 25 december : de slow top 100.


1988.

Op nieuwjaarsdag 1 januari kregen we weer de gebruikelijke hitlijsten van het voorbije jaar op de radio.


Het fameuze Postbus 190 te 8400 Oostende wordt postbus 9 te 8280 Koekelare.


9 januari is de dag voor het traditionele bal studiopersoneel in zaal Centrum Leffinge.


Van vrijdag 29 april om 17 uur tot en met zondag 19 uur is het tijd voor de tweede editie van de oldies top 1000. Door het oplossen van een radiorebus kon je voor 400 000 Bfr (€ 10 000) aan prijzen winnen. Deejays van dienst waren Robby, Wim Jansens, Henk Versluis, Tom Ruiter, Geert Devries, Jan Desmedt, Peter Van Zon, Henk Zuiderveld, John Westland, Dirk Bakker, Kris De Roo, Ruud en Rob Reedijk, Peter Westhof, André Schipper en Dunja.


Van 12 tot 23 mei was Kompas aanwezig op de Oostendse jaarbeurs. Van daar uit werden dagelijks live uitzendingen verzorgd tussen 15 en 19 uur vanuit een eigen radiostudio. Naast de radiostudio was er ook een promotiestand en een prachtig zitterras, voorzien van de nodige struiken en bloemen, van waar de dagelijkse interviews met zangers, sportmensen, politici en luisteraars de ether in gingen. Het promotieteam kwam handen te kort om de gratis stickers, zonnebanden, fanbladen, ballons en aanstekers uit te delen. Bovendien werden er dagelijks vijf gratis reizen naar Spanje verloot aan de stand van Radio Kompas.


De jaarlijkse barbecue die in de zomer altijd doorging in de tuin van ons muziekpaviljoen, dreigde door het regenweer dit keer in letterlijk in het water te vallen. Op het laatste nippertje moest uitgeweken worden naar feestzaal Amfora.


Op 4 september was het stil op 105.8. De zender was oververhit geraakt en gaf er die dag de brui aan. ’s Anderendaags was het probleem al weer opgelost en konden we weer verder.


En zo gingen we weer stilletjesaan naar Kerst en Nieuwjaar toe met de traditionele hitlijsten en overzichten.


Ondanks alle moeite om Kompas zijn vroegere roem terug te bezorgen, kreeg het station het toch moeilijker. Vooral op het vlak van medewerkers ging het achteruit. De live uitzendingen werden steeds meer en meer vervangen door op cassette opgenomen programma’s en de motivatie bij een deel van het studiopersoneel werd steeds minder en minder zodat er steeds meer mensen de brui aan gaven. Dit resulteerde er onder andere in dat in plaats van de vroegere live non-stop ’s nachts door twee mensen van het studiopersoneel, dat er nu veelal maar één persoon meer was die het eerste deel van de nacht muziek draaide, waarna de bandrecorder de volgende drie uur voor zijn rekening nam.


Ga naar de volgende Geschiedenispagina.
 
 

Home | Geschiedenis| Dagboek | Multimedia | Links

 
All Rights Reserved. http://www.radiokompas.net - Design by Ron Van Veen.