1984.

Op zaterdag 7 januari is er te Ettelgem een bal van het studiopersoneel georganiseerd. Verschillende deejays namen de microfoon waaronder zelfs ex-kompas deejay Jean Brettel.


Op zondag 8 januari horen we op Kompas de 100 beste van 1983 met op nummer 1 “Comment ça va” van “the Shorts”. Na de top 100 volgt de Vlaamse top 30 met op 1 “De waarheid” van “Will Tura”.


31 januari is de dag waarop nieuwe antennes worden geplaatst waardoor de ontvangst van het station overal sterk verbeterde.


De negende februari doet de R.T.T. voor de eerste keer dit jaar een controle. Alles was in orde. 's Anderendaags was er een mosseletentje voor de medewerkers.


Eind februari 1984 was er een grote dia-show over 2,5 jaar Radio Kompas met dia’s over Kompas met aangepaste fragmenten.


Om een gerucht dat in het Houtland (de streek van de Kompasuitzendingen) reeds een tiental maanden de ronde deed, waarheid te maken, startte Radio Kompas op zondag 1 april om twaalf uur precies met Radio Nova Amsterdam afdeling West-Vlaanderen, met als eerste deejay Antonio Da Costa. Om 14 uur was Johnny Poster aan de beurt; om 16 uur Lex Quincy, daarna Hugo Meulenbroek tot 20 uur, gevolgd door Jan Desmedt tot 22 uur, en tenslotte Marc Terrenga, die er om kwart na tien terug Radio Kompas van maakte. Reeds vanaf het eerste uur stond de telefoon roodgloeiend. De reakties varieerden van grote woede tot felicitaties met het nieuwe project. Die telefoontjes werden opgenomen en ’s avonds door Marc Terrenga gebruikt in zijn programma.


Slechts een klein aantal mensen waren volledig op de hoogte van de grap. Zij waren in de studio aanwezig. Andere medewerkers geraakten de studio niet binnen. Alles was afgesloten en op het zicht totaal verlaten. In de tuin stond zelfs een bordje “te koop”. Ook de parking bij de studio was volledig leeg. De auto’s stonden immers een stukje verder, bij huiseigenaar Etienne Van Oost. Vele medewerkers die niet binnen geraakten, gingen ofwel in vertwijfeling of in woede tot bij bestuursman Rudy Defraye. Die speelde het spel volledig mee, hoewel hij zelf niet van alles op de hoogte was. En hoewel ook veel luisteraars aanvankelijk niet in Radio Nova geloofden, werden zij na een telefoongesprekje met Lex Quincy toch wat meer overtuigd. Om kwart na tien ’s avonds was alles weer bij het oude en Kompas was weer gewoon Kompas.


Halverwege augustus startte dan toch de echte Radio Nova met testuitzendingen vanop de Ruidenberg in Ichtegem op 105.5 Mhz. Begin september begonnen de officiële uitzendingen. NOVA stond trouwens voor Nieuwe Omroep Voor Alleman en was in eerste instantie in het leven geroepen door Christiaan Vanraepenbusch, de man achter Radio Carina Eernegem uit 1981. Het jinglepakket kwam van Hans Knot die het op zijn beurt weer had van Radio Nova International, afgekort RNI, ofte de bedoelde opvolger van de zeezender Radio Northsea International. Naast mensen als Jan Degraaf en Johnny Watson waren ook enkele bekende stemmen van ex-kompasmedewerkers te horen zoals Johan Blankenstein, Tom Debree, Joop Berger, Paul Meuldijk en Steven Vanhove. Radio Nova draaide zijn tijdsein op het half uur.


Twee dagen na de 1 aprilgrap. Op dinsdag 3 april om 14u 30 kreeg Kompas voor de tweede keer dit jaar het bezoek van de RTT-diensten. Zoals op de radio reeds de gewoonte was, werd de spot RTT-controle gedraaid en ging Kompas uit de ether, voor korte duur dachten wij. De zender werd naar beneden gehaald en aangesloten op voor ons overbekende aparatuur. Tot onze eigen grote verbazing steeg het metertje van de zendsterkte boven het wettelijk toegelaten vermogen. Het besluit van de RTT was formeel : de gekende zegels werden rond de zender en de zendkabel gelegd zodat het voor ons onmogelijk was om nog uit te zenden. Ondertussen stroomden de telefoontjes binnen om te vragen wat er gaande was.


We kregen bericht dat we pas terug in de ether mochten komen als alle nodige aanpassingen waren uitgevoerd aan de zender. Toen alles in orde gemaakt was, kregen we te horen dat de RTT pas na vijftien dagen een gaatje vond in hun overvolle werkschema, om onze zender te komen controleren.


Op woensdag 18 april om 9u 30 kwam de overbekende bestelwagen de parking opgereden. Na twee en een half uur controleren werd nog een mankement aan de zender vastgesteld : niet uitzenden dus. Marc Van Vlaanderen, Geert Constant en Paul Van Dam deden al wat binnen hun mogelijkheden lag om het euvel te verhelpen.


De donderdagmorgen werden nog 170 km afgelegd om de nodige stukken te vinden om het kleine mankement te herstellen. Diezelfde donderdag, 19 april, om 13u30 kwam de RTT voor de derde maal in één maand tijd op bezoek bij Radio Kompas. Derde keer goede keer ? Inderdaad; tot ons aller opluchting mocht Kompas na 16 dagen stilte, om 14u 45 terug in de ether komen.


Het station was echter amper een goede week terug in de ether toen de zender het op 27 april definitief de geest gaf. De volgende dag was Kompas echter al terug in de lucht om 14u 15 met een spiksplinternieuwe zender.


Na een vijftal proefnummers die in 1983 werden samengesteld en verdeeld onder de medewerkers, verscheen voor de fans van de radio op het einde van april 1984 het eerste nummer van “het Kompassertje”, het fanblad van Radio Kompas. “Het Kompassertje” zou vanaf dan om de twee maanden verschijnen. In dit blad kregen de lezers meer achtergrondinformatie over het station, werden de medewerkers voorgesteld, mochten de luisteraars reageren en konden er ook prijzen gewonnen worden.


Dinsdag 1 mei 1984 was de dag van de eerste oldiesdag. De ganse dag kon je luisteren naar platen die dateerden van voor 1975. Radio Kompas draaide die dag enkel platen die minimaal tien jaar oud waren. Ze waren zodanig uitgezocht dat je gedurende 24 uur lang niet twee maal dezelfde plaat hoorde. Liefhebbers van deze muziek konden opnames van deze oldiesdag bestellen op cassette en op tape.


Op vrijdag 11 mei 1984 zou Kompas zijn derde verjaardag vieren in het Thier-Bräu-Hof in Torhout met een optreden van de Nederlandse super meidengroep de “Dolly Dots” en de Kompas Drive-in-show. Daags voordien kwam echter een telegram dat de "dots" niet kwamen. In extremis werd dan nog een optreden van Rob de Nijs geregeld.


In diezelfde meimaand kreeg Kompas reporters van F.R.M. (Free Radio Magazine) uit Nederland op bezoek. F.R.M. was in die tijd het grootste en meest verspreide vrije radioblad in Nederland. Er werd een drie pagina tellende reportage over Radio Kompas gemaakt die verscheen in het juni-nummer. Daarmee was Kompas de eerste Belgische radio die zo uitvoerig werd beschreven.


Bij het Juni-nummer van het Kompassertje kregen al diegenen die een abonnement hadden genomen op ons fanblad, een prachtige pentekening van het studiogebouw, getekend door kunstschilder Gerard Finaut, cadeau. De pentekening was ook gewoon te koop voor honderd frank (€ 2,5).


Zondag 1 juli 1984 was de dag waarop Kompas zijn tweede publieke barbecue hield. Die begon om 15 uur in de tuin voor het studiogebouw. De ganse namiddag tussen 14 en 20 uur gebeurden de uitzendingen live vanuit de tuin. Na de barbecue was er om 20 uur het eerste tuinfeest met de Radio Kompas drive-in show. De toegang voor het tuinfeest was volledig gratis, voor de barbecue moest je inschrijven.


Op zaterdag 7 juli zitten we opnieuw in de tuin want dan wordt de 150ste top 40 uitgezonden. De medewerkers maken er samen met Jan Desmedt een feestje van.


Iets meer dan een maand later, op zondag 12 augustus, volgde alweer een andere activiteit : de eerste auto- en fietszoektocht. De start was voorzien tussen 11 en 15 uur. De afstand voor de fietsers bedroeg ongeveer 15 km, die voor de auto’s zo’n 40 km. De weergoden waren de zoektocht aanvankelijk niet gunstig gezind. Toch trotseerden een twintigtal fietsers en een veertigtal auto’s, een 150 mensen in totaal, de regen om deel te nemen. Rond 14 uur stopte het met regenen en kon de zoektocht in het droge afgewerkt worden. Bij aankomst waren er barbequeworsten voorzien. Om 20 uur speelde de Kompas drive-in show in een tent in de tuin en om 21u 45 was er de prijsuitreiking met onder andere twee luchtdopen boven de streek van Radio Kompas.


In de nacht van vrijdag 31 augustus op zaterdag 1 september gaat er een speciale uitzending door over de zeezendergeschiedenis omdat het die dag precies tien jaar geleden was dat de anti-zeezenderwet in België en Nederland van kracht werd. Daardoor verdwenen de piraatzenders Radio Veronica, Radio Noordzee en Radio Atlantis uit de ether.


Donderdag 13 september, 22 uur : de derde controle dit jaar van de R.T.T. Alles bleek in orde.


Zaterdag 15 september 1984 was er voor de tweede keer de Kompas Tripple disco show in de sporthal van Koekelare. Het werd een unieke show met dia’s die op groot doek werden geprojekteerd en met videoclips. Deejays van dienst waren Mike West, Mark Terrenga en Filip Vandernoord.


De 18de oktober kwamen de mannen van de R.T.T. voor de vierde keer controleren met nieuwe aparatuur. Alles blijft in orde.


Maandag 22 oktober 1984, voor de tweede keer in amper vijf dagen tijd, voor de derde keer in amper één maand tijd en voor de vijfde maal dit jaar is er controle, alhoewel alles in orde was. Toch werd besloten om 21u45 uit de lucht te gaan op de vertrouwde 101.7 omdat Kompas met het wettelijk toegelaten zendvermogen bijna nergens meer te ontvangen was. Er werd een andere frekwentie gezocht en de keuze viel op 106.4 Mhz., tot dan toe de hoogste in de frekwentieband in West-Vlaanderen. Een uur later, om 22u45, was Kompas terug in de lucht maar de luisteraars hadden niet op voorhand van de frekwentiewissel op de hoogte gebracht kunnen worden. Dat werd dan maar via het Kompassertje gedaan.


Op vrijdag 16 november 1984 ging in het voor Kompas ondertussen vertrouwde Thier-Bräu hof te Torhout het populaire kaartspel van de TV “hoger-lager” met Walter Capiau door. De wervingsspot voor kandidaten moest al na een week worden stopgezet omdat er dan al honderd koppels hadden ingeschreven. Tien koppels werden uitgeloot om deel te nemen. Het werd een onvergetelijke avond met tussen de kwisrondes door optredens van buikspreker Danny Marcel en de oogverblindende imitatie Star Sisters.


In die zelfde novembermaand werd Radio Kompas, net als een hele reeks andere Vlaamse vrije radio's, door de overheid erkend als lokale radio. Die erkenning was het gevolg van een decreet op basis van een ontwerp van de toenmalige gemeenschapsminister, de liberaal Karel Poma. Die stelde in zijn decreet van 6 mei 1982 dat lokale radio's in de lucht mochten na goedkeuring en met een vermogen van 100 Watt op antenne. De stations moesten het statuut van V.Z.W. hebben, er mocht enkel in mono worden uitgezonden en reklame was verboden. Vandaar dat men het op Kompas had over 'informatie'. Het decreet gaf aanleiding tot een erkenningsronde met deadline in januari-februari 1983. Ons station was vanaf toen dus wettelijk erkend.


De decembermaand werd ingezet met de ontvangst van Sinterklaas in de studio op zondag 2 december. Alle kinderen werden uitgenodigd tijdens een speciale Kompas Totaal uitzending en mochten van de Sint of Zwarte Piet een verrassing ontvangen. Ook de kompasmedewerkers moesten voor de heilige man verschijnen…


Om 1984 af te ronden werd op Kerstdag, dinsdag 25 december, tussen 12 en 18 uur de slow top 100 uitgezonden. Deejays waren achtereenvolgens Mike West, Marc Terrenga en Bart Bouman.


Ga naar de volgende Geschiedenispagina.
 
 

Home | Geschiedenis| Dagboek | Multimedia | Links

 
All Rights Reserved. http://www.radiokompas.net - Design by Ron Van Veen.