1983.

Op 13 januari van 1983 wordt voor het eerst een drive-in show ten voordele van het studiopersoneelStudiopersoneel. georganiseerd.


In het begin van 1983 is de ontvangst van Radio Kompas belabberd in de kuststreek door de kapotte zender. Toch genieten de programma’s nog van veel succes. Zo is er bijvoorbeeld op woensdagavond de “Sportshow”. Dit programma werd in het najaar van 1982 in het leven geroepen door Willy Leecoo. Lionel Dekeyzer zorgde er voor dat een ganse reeks sportvedetten, zoals bijvoorbeeld een Johan Musseeuw, een Michel Pollentier of een Rik Samay, voor de Kompasmicrofoon verschenen.


In februari wordt een experiment gewaagd door de antennesDe antennes. richting binnenland te plaatsen. Het gevolg is dat de ontvangst in alle richtingen nog slechter wordt.


In het voorjaar van 1983 verdwijnen regelmatig Kompas deejays. Bij Bert Ree horen we bij het tijdsein niet meer de juiste tijd in West-Vlaanderen, maar de juiste tijd op de Bisschopshoek. Einde maart is het signaal slechts met moeite tot in Gistel te horen. Begin april is het signaal helemaal verdwenen en verdwijnt Kompas voor een aantal dagen uit de ether om ondertussen de zender te laten herstellen. Op 9 april start dan Radio Andromeda op 100.65 met bijna de volledige deejay ploeg van Kompas, op een ogenblik dat het stil is op 101.7. Dat zorgt voor nogal wat verwarring bij de luisteraar. Aan de kust zijn ze blij opnieuw de mensen van Kompas te horen op hun radio. Op dat ogenblik zorgt eigenlijk het studiopersoneel dat Kompas gewoon doordraait met veel nonstop muziek. Rudy van de fanclubRudy van de fanclub. wou wachten met het aanvaarden van nieuwe deejays omdat bijna iedereen richting Oostende trok.


In eerste instantie zijn er slechts enkele deejays die toch nog programma’s verzorgen voor beide stations: Jean Brettel, Bert Ree, Jurgen Schaut en Eric Daem. Na verloop van tijd gebeuren wijzigingen in beide richtingen. Hugo Meulenbroek keert terug naar Kompas. Eric Daem en Jean Brettel staken hun activiteiten bij Kompas omdat ze toch liever bij Andromeda programma’s verzorgen. Jeroen Rijvers en Steven Vanhove vertrekken richting Oostende, terwijl Bart Bouwman toch Koekelare verkoos.


Na herstelling van de zender bij Kompas wordt de ontvangst weer wat beter.


Na verloop van tijd maken we kennis met de stemmen van Don DiegoDon Diego., die zes dagen op zeven het verzoekplatenprogramma 'zo maar een plaat' en de Vlaamse top 15 presenteerde, Johan De GraafJohan De Graaf., afkomstig van Radio Activity, deed de programma's 'De Graaf Vandaag', 'de Jeugdfocus', 'koffiepauze' en 'de Sportshow', Filip van der NoordFilip Vandernoord., die in de ochtendprogrammering 'Wekkerradio' deed, Willy Wortel, die van 'Verkeersdrempel' in de namiddag,Joop ter ZeeJoop Terzee.,Ivo Molenaar en Hans Bos van 'Uit de hitsleur' en 'Mosterd na de maaltijd' om er enkele te Hans Bos.noemen.


Op zondag 15 mei 1983 stelt Radio Kompas zijn studio’s open voor de luisteraar. Tevens werd ook de nieuwe Kompas-LP voorgesteld door de hostessen. Iedereen mocht komen kijken hoe vrije radio in zijn werk ging. Vanaf 14 uur konden de bezoekers live op de radio vragen stellen, onder andere waarom de studio’s vol hingen met eierkartons. Radiospecialist A.J. Beirens, gekend van de zeezenders R.N.I. en Radio Atlantis, was te gast op de opendeurdag.


Ter gelegenheid van de tweede verjaardag wordt op de radio net zoals een jaar geleden de geschiedenis van Kompas gebracht. De geschiedenis wordt verteld door Bert Ree aan de hand van fragmenten, Hugo Meulenbroek zorgt voor de muzikale omlijsting van het programma. Juist na het fragment waarbij BRT 2 meldt dat radio Kompas bij haar start het slachtoffer werd van het knippen van de electriciteitskabels, start Hugo Meulenbroek ‘It started with a kiss’ in. Na de eerste woorden van de plaat schieten Hugo en Bert in een lach omdat ze pas dan beseffen welke plaat ze draaien na het fragment.


Op 9 juli 1983 vierde Radio Kompas zijn tweede verjaardagIngangskaart 2 jaar Kompas. En dat maar liefst op twee plaatsen tegelijk. In het thierbrau hof in Torhout konden zo’n 1500 aanwezigen genieten van de optredens van Benny Scott, Danny Joe, Laurentius, Free Russel, Paul Anderson, Bernadette en de onovertroffen hoofdact : de PlattersDe Platters..


. De presentatie was in handen van Hugo Meulenbroek. In de Europatent in Gistel waren zowat 500 Kompasfans komen opdagen om te genieten van de verschillende artiesten. Top of the bill in gistel was ongetwijfeld het optreden van de opnieuw samen gekomen formatie Second Life. De presentatie in gistel was in handen van Dorine.


Op 21 augustus hield Radio Kompas in de tuin voor het studiogebouw in de Bisschophoekstraat in Koekelare zijn eerste publieke barbecueDe barbecue.. Er waren maar liefst 220 inschrijvingen, wat, samen met het goede weer die dag, zorgde voor een gigantisch succes. Buiten werd een volledige muziekinstallatie, die dienst deed als mobiele studioMobiele studio. in elkaar gezet. Voor de liefhebbers was zelfs een heuse dansvloer voorzien. Het vier uur durende zondagnamiddagprogramma 'Kompas Totaal' werd live vanuit de tuin van het muziekpaviljoen gebracht door Koos Kabbelbeek en Hans BosKoos Kabbelbeek en Hans Bos. Voor de interviews met onder andere Laurentius, Kamiel en Anja, die op hun beurt enkele liedjes zongen, zorgde Hugo MeulenbroekHugo Meulenbroek.. Het werd een succes ! Tevens werd op dit eetfestijn het nieuwste promotie-artikel, de Kompas zonneband aan het publiek voorgesteld. Deze zonneband was verkrijgbaar in twee versies : een witte en een gekleurde versie.De zonneband.


Op maandagmorgen 5 september 1983 verschenen een groep medewerkers van Radio Kompas voor de correctionele rechtbank in Brugge. Op die dag ging namelijk het procesHet proces. af in verband met de inbeslagname van ons radiostation op 5 november 1981. Na de pleidooien van onze advocaat volgde een ongunstig advies van het Openbaar Ministerie waarna iedereen de zaal moest verlaten. In de namiddag volgde de uitspraak : 6 000 Bfr (150 €) boete per persoon en alle materiaal van de radio verbeurd verklaard. De beheerraad van Radio Kompas besloot tegen dit vonnis in beroep te gaan.


Op 10 september 1983 werd in de sporthalle in Koekelare de Tripple disco show georganiseerd. Dat was een unieke show met alle discobars van Kompas in werking., met klank- en beeldspektakel, film, video en de modernste lichteffecten.


Op 17 september 1983 volgde de eerste Radio Kompas autozoektocht ten voordele van het weeshuis in Zevekote en op 5 november 1983 “the beat goes on party” in Dancing D’ior in Wijnendale-Torhout met zangeres Nathalie.


Op kerstdag, zondag 25 december, wordt voor het eerst de Slow Top 100 uitgezonden. Op nummer 1 stond “Nights in white satin” van “the Moody Blues”..


Ga naar de volgende Geschiedenispagina.
 
 

Home | Geschiedenis| Dagboek | Multimedia | Links

 
All Rights Reserved. http://www.radiokompas.net - Design by Ron Van Veen.