1982.

Kompas totaal was zijn live-uitzendingen van ter plaatse in oktober 1981 begonnen. Het eerste weekend van januari worden de uitzendingen voorzien vanuit een ziekenhuis in Oostende. Voor alle zekerheid wordt “plan B” uitgewerkt : in plaats van live uit te zenden, worden fragmenten opgenomen en medewerkers brengen die fragmenten naar de studio in Koekelare. Het lijkt live maar het zijn fragmenten die een uur eerder zijn opgenomen. Nog voor zes uur zijn Hugo Meulenbroek en Bert Ree in de studio voor “Zo maar een plaat”, het verzoekplatenprogramma dat Hugo uitzonderlijk zal presenteren. Bij het bekijken van de aangevraagde verzoekjes zitten ze naar mekaar te kijken. PHD (die groep met "I won't let you down") wordt continu aangevraagd, en ook het studiopersoneel vraagt zich af welke plaat dit dan toch is. De één na de ander komt van Oostende terug en dan blijkt dat deejay Paul Meuldijk die plaat de gehele week al draait in zijn programma. Probleem opgelost.


Twee dagen later is er toch paniek op de zender. Op 5 januari horen de luisteraars Marc Terrenga die ook de luisteraars van andere radio-stations welkom heet. Er gaat het gerucht dat de R.T.T. (de Regie voor Telefonie en Telegrafie, dat zijn zij die de vrije zenders oppakten) zijn ronde aan het doen is. De collega’s van Radio Blankenberge zouden uit de lucht gehaald zijn. De medewerkers van Kompas blijven uitzenden maar hebben uit voorzorg wel alle niet direct noodzakelijke apparatuur en platen uit de studio gehaald. Het publiek krijgt het verzoek om de toegangsweg vrij te houden voor de ontsnappingsploeg. Zover komt het echter niet. De uitzendingen gaan gewoon door en steeds meer luisteraars stemmen af op de 101.7 FM.


Een nieuw item in de uitzendingen van Kompas was vanaf het begin van 1982 het nieuws. Met name tijdens de weekend-uitzendingen verzorgden de deejays, daarbij ondersteund door het studiopersoneel die de nieuwste berichten van over heel de wereld zochten, ieder heel en half uur het nieuws en weerbericht.


Op 14 februari worden de nieuwe jingles geïntroduceerd tijdens Kompas Totaal door Hugo Meulenbroek en Tom de Bree. Dit jinglepakket is in Nederland ingezongen onder leiding van Koos Kabbelbeek die hiervoor goede connecties heeft. Het geluid van Kompas wordt mede hierdoor weer een stuk professioneler.


Vrijdag 26 februari blijkt dat de populariteit van Kompas nog steeds groeiende is. Dan worden namelijk zo’n 3.000 fans begroet tijdens de Nacht van KompasIngangskaart in Torhout. De artiesten die hierbij optraden waren onder meer Doris D. & The Pins,Peter Pan en Doris D. Paul Severs, Paul Bruna, Roger Verkempinck, Paul Anderson, Danny Fabri, Benny Scott, Eddy Marno, Mary Scott en John Terra (die toen een grote hit had met "De dag dat het zonlicht niet meer scheen")John Terra. Namens de directie van Kompas sprak Willy Leecoo op 28 februari een dankwoord aan alle medewerkers, fans en artiesten die dit mogelijk hadden gemaakt. Van de collega’s van Galaxy, Noordzee en Carina ontving Kompas felicitaties met het succes.


Een vrouwelijke stem die tijdens de uitzendingen ook steeds meer te beluisteren is, is die van Ilona.Ilona Deze ook uit Nederland afkomstige deejay verzorgt regelmatig op zondagmiddagen de presentatie van Kompas Totaal tezamen met de heren van het deejay-team, en ook is zij op allerlei andere momenten solo te beluisteren.Van de hand van Kurt van Holen is de volgende historie over Ilona. Zij zat kort bij Kompas...ergens in de avondprogrammering live vanuit de studio in Zande. De eerste keer dat de jonge Ilona alleen over de grens ging (zij was ook een "ollandse" zoals de Belgische medewerkers zeiden) met de belofte aan haar ma om de laatste veerboot te nemen naar huis. Maar dat was buiten de medewerkers van Kompas gerekend ... Die waren zo attentvol en bereidwillig om haar bij alles te assisteren dat ze de tijd uit het oog verloor en de boot in Breskens niet meer kon halen...gsm was nog onbestaande...in de studios in Zande was er toen uiteraard geen telefoon. Er waren kandidaten genoeg die haar dadelijk voorstelden ..niet erg, wij hebben nog een logeerkamer vrij kom maar mee. Nog een ander had haar beloofd geef maar het nummer van je ma ik bel wel als ik thuis kom. Vond ze prima...alleen...die medewerker hield zijn woord niet. Het gevolg was: Ilona's ma in grote paniek. Haar brave dochter was ergens bij enkele Belgen die bezig waren met illegale dingen, en was niet naar huis gekomen. Grote paniek bijgevolg en bijna de halve Nederlanse politiemacht op de been gebracht.Gelukkig is alles toch nog goed afgelopen..Ze was trouwens in goede handen nietwaar...


Een goed moment om iets nader in te gaan op de uitzendingen van Ricky John.Ricky John Deze naam is al vanaf het begin van Kompas verbonden aan de uitzendingen. Hij verzorgde het programma On the Rocks in de avonduren. Hierin was veel rock-muziek te beluisteren van het genre Torhout/Werchter. Niet bij iedereen viel dit in de smaak maar zeker is dat Ricky John een grote schare vaste luisteraars aan zich wist te binden. Hij haalde ook regelmatig bekende en nog onbekende groepen naar de studio voor een interview. Zo deed hij een interview met de toen nog onbekende U2 die een paar dagen later furore zou maken op de festivalweide van Torhout. Ricky John had ook zangkwaliteiten. Dit kwam onder meer tot uiting in diverse songs die hij opnam met Kompas als onderwerp. Denk hierbij nog maar eens aan de door hem gezongen “cover” van Lucky Number door Lene Lovich.


In het eerste kwartaal van 1982 heeft Radio Kompas de hulpactie van Medi-Solidarinösc gesteund. Dit was een actie van de drie Oostendse ziekenhuizen voor het verzamelen van medisch materiaal en voedsel voor Polen. Er gingen twee Kompas-medewerkers mee naar Polen om tweemaal per dag telefonisch verslag te geven. De mensen van het persagentschap Belga luisterden zelfs mee om zelf zoveel mogelijk nieuws over het konvooi te verzamelen. De grote promotor achter deze uitzendingen was Willy Leecoo.


Ook bij Kompas waren een aantal medewerkers al langere tijd in de weer met de voorbereiding van een 1-april grap. Enkele dagen voor 1 april werd bekend gemaakt dat op 1 april de MV Santa Maria vanuit de haven van Oostende zou vertrekken en dat Kompas voortaan vanaf zee zou gaan uitzenden. De omstandigheden aan land waren te moeilijk geworden. Marc Terrenga zou het openingsprogramma verzorgen en Jean BretelJean Brettel gaf in een officiele uiteenzetting aan welke de redenen waren voor deze stap. De luisteraars werden opgeroepen om op 1 april bij de haven van Oostende te komen om het schip uit te zwaaien. Tijdens het programma Werken op Maat probeerde Jean Pol op 1 april contact te leggen met Marc aan boord van het schip, dat door “technische problemen” echter mislukte. Zelfs het persagentschap Belga heeft dit bericht verspreid en vroeg meer uitleg aan de medewerkers van Radio Kompas.


Enkele nieuwe stemmen bij Kompas waren in het voorjaar van 1982 Bart BouwmanBart Bouwman, onder andere bekend van de Slow top 10, Lex QuincyLex Quincy die vooral onder scholieren bekendheid verwierf met het programma "Jeugdfocus" op woensdagnamiddag, en ook te horen was in het programma "Kompas Toeristiek", een programma dat in de zomervakantie op de zender was met toeristische informatie in vier talen, Jan DesmedtJan Desmedt die al bekendheid had verworven als deejay bij grote feesten en nu bij Kompas de Top 40 ging presenteren, en later ook het "huisvrouwenprogramma",en Will de JongWill de Jong, als deejays.


Het studiopersoneel krijgt er ook een paar nieuwe krachten bij zoals Paul van DamPaul van Dam, die vooral op organisatorisch vlak nog veel voor Radio Kompas zou gaan betekenen, en Kurt VanholenKurt Vanholen,iemand met goede connecties in de perswereld.


Op 24 april wordt voor het eerst een drive-in show ten voordele van het studiopersoneel van Radio Kompas georganiseerd.


In de winter van 1981/1982 werd duidelijk dat een nieuwe studio geen luxe zou zijn. Na lang zoeken werd voorjaar 1982 aan de Bisschopshoek 41 in Koekelare een riant onderkomen gevonden, waarbij Kompas veel dank verschuldigd was aan de buren, de familie Van Oost. In dit pand was ruimte om naast de live-studio ook een opnamestudioDe opnamestudio en interviewstudioDe interviewstudio te realiseren. Ook was er nu een ruime living voor de gasten van het station en er waren slaap- en douchemogelijkheden voor de medewerkers. Het sanitair en een echte keuken behoorden in de nieuwe behuizing ook tot de vaste onderdelen. Voor het radiostation betekende de nieuwe studio met parkeerterrein een enorme verbetering.


Nog belangrijker dan de nieuwe studio is de nieuwe zendmastDe mast in de Bisschophoek wordt geplaatst.. In Zande moest Kompas genoegen nemen met een kleine mast van 26 meter hoogte. In Koekelare worden de zaken gelijk groot aangepakt. Een mast van 47 meter hoogte behoort tot de plannen, waardoor de uitzendingen van het muzikaal kloppend hart van West-Vlaanderen tot ver over de landsgrenzen te horen zijn. Meer luisteraars zullen hierdoor het geluid van Kompas ontdekken en dit trekt ook weer meer medewerkers aan.
De verbouwing van het pand tot heuse radio-studio werd door de eigen medewerkers gedaan tijdens vele vrije uren vanaf maart 1982.
Voor de plaatsing van de mast was een aantal Italiaanse mannenItaliaanse mannen in de mast. ingeschakeld met hulp van Danny Vuylsteke. Hij was al lang bekend in de radio-wereld door zijn bemoeienis met verschillende zeezenders.


Op het Eurosongfestival in mei 1982 in het Verenigd Koninkrijk had Radio Kompas ook een verslaggever;met name Jean-Pol; die niet alleen interviews kon afnemen met de vele artiesten zoals winares Nicole, maar ook met Luc Appermont (toen BRT-verslaggever; BRT = Belgische Radio en Televisie) en Adriaan Van Landschoot (Zeezender Radio Atlantis).


Op 22 mei had de radio-omroep de Rocknacht georganiseerd met Tenpole Tudor, Van Dale en Le Moniteur Belge Dans L'Espace. Dit concert ging door in de sporthal te Koekelare.


Op 5 juni 1982 trad de Bruggeling Willy LustenhouwerWilly Lustenhouwer op ten voordele van het radiostation. De opkomst was zo groot dat men meer dan 200 mensen moest weigeren.


Een hoogtepunt in de zomer van 1982 is de Nacht van Vlaanderen op 19 juni. Het team van Kompas TotaalHet team van Kompas Totaal. presenteert het programma de hele nacht. Alle medewerkers hebben hun slaap speciaal opzij gezet om er bij te kunnen zijn. De mobiele studiowagenDe mobiele studiowagen. van Piet van Dijk rijdt die nacht rond (in Diksmuide vanwaar de interviews die via de amateurband vanuit Torhout binnen kwamen) en interviews worden via de CB-zender (kleine zender in de 27meterband) doorgestraald naar de studio en op de 101,7 uitgezonden.


Op 3 juli 1982 wordt in het Casino Kursaal in Oostende een feest gehouden met de Kompas drive-in show.


De nieuwe studio en zendmastDe zendmast. worden, nadat alle materiaal van de oude studio naar de nieuwe is verhuisdDe verhuis, in de nacht van 16 op 17 juli 1982 in gebruik genomen.


Met een speciale uitzending van Willy Leecoo wordt het technische personeel onder leiding van Piet van Dijk geïnterviewdWilly Leecoo interviewt Piet van Dijk. en hartelijk bedankt voor de getoonde inzet. Met trots laten enkele medewerkersEnkele medewerkers. zich fotograferen voor het nieuwe studiogebouw.


Om de zender te promoten worden een aantal artikelen op de markt gebracht zoals de zonneband die op veel voorruiten van auto’s een bekend verschijning wordt. Ook stickers en t-shirts zijn niet aan te slepen. Alles wijst erop dat steeds meer luisteraars Kompas weten te vinden.


Ondanks de hoge mast wordt de ontvangst in Oostende slechter. Dit lag niet aan de mast of de apparatuur van Kompas maar aan de start van de uitzendingen van Radio Romantica in Oostende op 101,4 Mhz.


De mobiele disco-show die in 1981 is opgestart viert in de zomer van 1982 hoogtijdagen. Verschillende mobiele shows waren vaak tegelijk op pad die langs de Vlaamse kust en het achterland het geluid van Kompas tijdens dansavonden en feesten laten horen. De deejays die op de radio hun programma verzorgen doen deze shows er ’s avonds bij met hulp van het studiopersoneel. Naast het succes van de shows bij het publiek blijken de deejays de shows zo leuk te vinden dat zij soms moeten loten wie een show mag presenteren.
Het was gebruikelijk dat de uitbater die de drive-inn show inhuurde na afloop de rekening contant betaalde. In een enkel geval gebeurde het dat de uitbater van mening was dat er niet genoeg publiek was geweest of dat er een andere reden was om niet te betalen. Legendarisch bij veel Kompas medewerkers is het waar gebeurde verhaal van de drive-inn show in …… waar de uitbater niet wilde betalen. Ook na diverse verzoeken was hij niet te overtuigen om de kosten te voldoen. Het gevolg hiervan was dat één van de Kompas medewerkers met zijn 4-wheel drive een groot aantal rondjes door de tuin van de dancing reed waardoor deze veranderde in een omgeploegd veld. De rekening van deze drive-inn show staat nog steeds open.


Zoals iedere zichzelf respecterende zender heeft ook Kompas inmiddels een echte fan-club. Aan het eind van 1982 was het aantal ledenEen lidkaart. gestegen tot 7.000.


Eind juli 1982 wordt een speciale uitzending verzorgd in samenwerking met Radio St. Tropez. Steve Delmare, bekend uit de beginperiode, heeft hierin een belangrijke rol.


Op 13 augustus 1982 wordt ter gelegenheid van de eerste verjaardag van KompasGroepsfoto bij 1 jaar Radio Kompas. een grote avond gehouden in het Thier Brauhof in Torhout. Meer dan 2.000 fans komen op het feest. Aan het organiseren van dit feest was voor Kompas een risico verbonden want het was maar de vraag of er wel voldoende mensen zouden komen om de kosten te dekken. De grote opkomst van fans was voor de medewerkers van Kompas het bewijs dat zij op de goede weg waren met hun uitzendingen. Optredende artiesten zijn onder meer Ivan BrunettiIVan Brunetti., Jerry Blondel,John Terra, Eric van Neygen, Stella, Benny Scott en Eric Marrijsse, . Ook de Kompas hostessenDe Kompashostessen. worden die avond aan het publiek voorgesteld. Zij geven tijdens evenementen acte de presence en vertegenwoordigen Kompas.


Dat de artiesten Kompas ook weten te vinden blijkt uit de vele bezoekjes die zij brengen aan de studio waar zij interviews geven, onder andere op zondagmiddag in Kompas Totaal. Ook nemen een aantal van hen speciale jingles op zoals bijvoorbeeld Jerry Blondel.


Om terug te kijken wordt op 15 augustus 1982 een speciaal gewijd aan 1 jaar Kompas met allerlei fragmenten van de uitzendingen gedurende een jaar. De samenstelling hiervan is in handen van Bert Ree.


Kompas verzorgt op 21 augustus 1982 een speciale uitzending die in het teken staat van een nationale rampenoefening in de omgeving van Koekelare. De gevolgen van deze uitzending waren niet te voorzien. De oefening van de hulpdiensten bestaat er uit dat een vliegtuigHet fameuze vliegtuig. op fabrieken is neergestort op het industrieterrein van Koekelare. In samenspraak met de hulpdiensten was besloten dat Kompas een live-verslag doet van het gebeuren. Het idee voor het programma was afkomstig van Rudy. Het verslag van de oefening door Willy Leecoo werd blijkbaar zo levendig verricht dat er na verloop van tijd circa 7.000 mensen richting Koekelare waren gekomen om het vliegtuig met eigen ogen te zien. De verantwoordelijke van het persagentschap Belga in Oostende die blijkbaar over de oefening niet op de hoogte was, wordt door een luisteraar van Kompas in kennis gesteld maar kan door de enorme publieke belangstelling niet bij de plaats van de oefening komen. Zijn reactie is dat hij het gebeuren als een grap van een vrije radio afschildert.
Nadat de BRT in diverse programma’s melding had gemaakt van de valse berichtgeving door Kompas, haast de directie van het radio-station zich een officiele verklaring uit te geven. Deze wordt door Willy Leecoo gelezen. De strekking ervan was dat Kompas door de organisatie van de oefening was ingeschakeld en dat de hulpdiensten hiervan tevoren ingelicht waren. De impact onder de verontruste luisteraars van deze uitzending was onderschat, gelet op het grote aantal telefoontjes richting hulpdiensten en luchthaven van Oostende met vragen over de slachtoffers.


Op 9 september 1982 wordt Kompas voor een tweede keer in beslag genomen, klachten van storingen zijn hiervoor de aanleiding. Iedereen dacht dat het te maken had met die vliegtuigramp maar niets was minder waar. Omdat de ontvangst vrij slecht was in het centrum en de nieuwkomer Radio Romantica uitzond op een nabijgelegen frequentie werd het vermogen enorm opgedreven van 700 naar 900 Watt. Met 16 dipoolantennes kwam dat uit op een uitgestraald vermogen van ruim 5000 Watt op een zendmast van 46 meter.. Nu bleek het dat de frequentie 101,70 MHz in London toen werd gebruikt door de taxi's en dat Radio Kompas het transmissiesignaal stoorde. De klacht kwam dus via het parket van Brugge. Een week later is Kompas opnieuw in de ether met 50 Watt en 2 dipolen op 35 meter hoogte. Alle andere zenders uit de regio hebben ondertussen ook hun vermogen beperkt.


Iedere zaterdag in de maand oktober vindt een doorlopende video-presentatie plaats van 1 jaar Kompas. De video kan bekeken worden in de winkel van Elko te Koekelare.


In oktober 1982 worden de programmamakers en het studiopersoneel dringend samengeroepen. Het blijkt dat door toedoen van de sponsor Jean-Pol aan de deur werd gezet. De programmaraad en de raad van beheer die van niets wisten, laten nakijken of er een oplossing uit de bus kan komen zodat dergelijke zaken niet meer kunnen gebeuren. Daar die maand ook de nieuwe aanvragen voor vergunningen moeten klaargemaakt worden, wordt voorgesteld om een nieuwe V.Z.W. op te richten, die dan een vergunning voor Oostende zou aanvragen. Bert Ree wordt gepolst om mee in het project te stappen. Deze beslist na lang aarzelen toch met het project te starten met de uitdrukkelijke voorwaarde dat de medewerkers van beide stations steeds op beide stations programma’s zouden kunnen maken. Uiteindelijk haalt hij ook Willy Leecoo erbij en samen met twee vertegenwoordigers van het Andromeda gebouw wordt de V.Z.W. AndromedaAndromeda-sticker. opgericht.


Op 24 november wordt de zender van Kompas vergezeld. Dit bleek later een vergissing (van de toenmalige RTT). Deze vergissing wordt rechtgezet op 16 december en de uitzendingen worden hervat.
Na het bezoek van de RTT op 24 november is Radio Kompas beperkter gaan uitzenden. Met een vermogen van 100 Watt waren er toch nog 200.000 potentiële luisteraars in de regio Oostende, Middelkerke, Torhout en Diksmuide.

Ga naar de volgende Geschiedenispagina.
 
 

Home | Geschiedenis| Dagboek | Multimedia | Links

 
All Rights Reserved. http://www.radiokompas.net - Design by Ron Van Veen.